Puheenaiheet

Kirkkomme aarteita -sarja käsittelee tällä kertaa Valamon luostarin pappismunkki Neofitin kohtaloa. Hänen valokuvansa löytyy Suomen ortodoksisen kirkkomuseo RIISAn valokuva-arkistosta.
Pyhän marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen kanonisoinnin vuosijuhla alkaa ristisaatolla 12. heinäkuuta.
Jumalanäidin Konevitsalaisen ikonin riisa on valmistettu Pietarissa vuonna 1893, kun Konevitsan luostari täytti 500 vuotta. Se kuuluu ihmeitätekevään ikoniin, jonka kääntöpuolelle on kuvattu Kristus Käsittätehty. Jumalanäidin Konevitsalaisen ikonin juhlaa vietetään 10. heinäkuuta.
Isä Marko Mäkisen laatimat Minisaarnat julkaistaan kesän 2024 loma-aikana viikko kerrallaan.
Suomen ortodoksisessa kirkossa pyhittäjä Andrei Rublevin muistopäivä on 4. heinäkuuta. Ikonimaalarin kuuluisimman Pyhä Kolminaisuus -ikonin kohtalosta on käyty kiivasta keskustelua viime vuosina. Nyt se on sijoitettu takaisin alkuperäiselle paikalleen Pyhän Kolminaisuuden lavraan Sergievin Posadiin
Kirkkopukeutumisen yleisten suuntaviivojen käsittely ei ole tarkoitettu esteeksi tai vaatimukseksi, vaan hälventämään mahdollista epävarmuutta pukeutumiseen liittyen. Kaikkein oleellisinta on se, että itse kukin astuisi pyhäkköön mahdollisimman usein.
Valtioneuvostossa valmistellaan Suomen valtion budjettia vuodelle 2025. Julkisen talouden tasapainottamiseen liittyvät toimet vaikuttavat myös Suomen ortodoksisen kirkon talouteen. Kirkon keskushallinnon edustajat osallistuivat 26.6. asiaa koskevaan neuvotteluun opetus- ja kulttuuriministeriön
Tapiolan ortodoksisessa kirkossa toimiva Pyhän Hermanin kuoro lähti kesäkuun alussa tutustumaan Serbian, pyhän Savvan suojeleman maan luostareihin ja kirkkoihin. Lähtijöitä oli kaikkiaan 28, joista osa kuului lapsikuoroon ja muutama huoltojoukkoihin.
Säveltäjä Soili Perkiö ja kirjailija Hannele Huovi sanovat käyneensä vahvaan taisteluun lapsuuden puolesta. Lisäksi he haluavat kannustaa kanttoreita säveltämään lapsille omia lauluja ja sepittämään ortodoksisesta näkökulmasta syntyviä loruja.
Ilomantsissa asuva 15-vuotias ukrainalaisnuorukainen Roman Zhugarev on piirtänyt hienoja tauluja Suomen ortodoksisista kirkoista ja tsasounista. Taidokkaat piirrokset ovat kuin ikkunoita hänen sydämeensä, jonka on vallannut rakkaus ortodoksiseen kirkkoon.
Herran edelläkävijän Johannes Kastajan syntymän muistopäivä on maanantaina 24. kesäkuuta.
Kesän Aamun Koitto on kolahdellut jo moniin postilaatikoihin, mutta jakeluajoissa on vaihtelua eri puolilla Suomea. Postin jakelulupauksen mukaisesti lehti pitäisi saapua ortodoksisiin talouksiin viimeistään juhannukseksi.
Ville Mäkipelto ja Paavo Huotari ovat kirjoittaneet paljon keskustelua herättäneen kirjan Sensuroitu: Raamatun muutosten vaiettu historia (Otava 2023). Raamatuntutkijoina Mäkipelto ja Huotari ovat erikoistuneet Vanhan testamentin käsikirjoitusten tutkimukseen. Lisäksi Mäkipelto on psykologi ja
Maanantai 17.6.2024. Matteuksen viidennen viikon maanantai.
Vastineen on allekirjoittanut muun muassa ”joukko ortodoksisen kirkon jäseniä”, joista tiedetään vain, että he eivät ole ”Suomen ortodoksisen kirkon työntekijöitä eivätkä papistoa”. Piispainkokous kiitti vastineesta ja päätti laatia sen perusteella uuden, tarkemmin perustellun selonteon aiheesta.
Aikamatka Sortavalaan ja Valamoon -valokuvanäyttely on avoinna GalleriArissa Mikkelissä 4.–29.6. välisenä aikana.
Kirkonkelloteknikoksi opiskellut Supavit Nummelin on ainoita kokopäiväisesti kirkonkelloja huoltavia, korjaavia ja valavia henkilöitä Suomessa. Yksi hänen ensimmäisistä korjauskohteistaan oli Uspenskin katedraali. Mitä ortodoksinen kirkko ja kirkonkellojen soittoperinne hänelle merkitsevät?
Tampereella Galleria Koppelossa on parhaillaan esillä Matilda Matsin ja Henriikka Hietaniemen yhteisnäyttely Tuohuksia ja sadepilviä.
Pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen muistopäivää vietetään 12. kesäkuuta. Suomen ortodoksisen kirkkomuseo RIISAn kokoelmiin kuuluva Konevitsan luostarin perustajan muistoarkku kertoo pyhittäjä Arsenin elämästä. Kenotafista kertova artikkeli kuuluu Aamun Koiton Kirkkomme aarteita -sarjaan.
Arkkipiispan vaali toimitetaan kirkolliskokouksessa torstaina 28.11.2024.
Kirkkomme muistaa 12. kesäkuuta pyhittäjä Arseni Konevitsalaista (k.1447), jota kunnioitetaan yhtenä Karjalan valistajista. Kirkkomme aarteita -sarja esittelee pyhittäjä Arsenin muistoarkun peitteen.
Teologian tohtori Pasi Hyytiäinen on paitsi tutkija, myös entinen luterilainen pappi, joka liittyi Suomen ortodoksiseen kirkkoon yli vuosi sitten. Nyt hän on kirjaimellisesti kirkkomme aarteiden äärellä Virtuaalinen Valamo -hankkeen myötä – ja vihdoinkin täydellisessä tasapainossa
Suomen ortodoksinen kirkkomuseo RIISA avaa kesän ajaksi 24 pienoismallista rakentuvan Pieni kirkkokierros -pienoismallinäyttelyn. Pienoismallien esikuvat ovat ortodoksisia kirkkoja ja rukoushuoneita eli tšasounia alueilta, jotka Suomi menetti Neuvostoliitolle Moskovan rauhansopimuksessa 1944.
Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen aloitteesta järjestettiin Ateenassa 26.–29.5. 2024 konferenssi, jonka teemana oli uskonnonvapauden, demokratian ja ihmisoikeuksien puolustaminen.
”Valamon vanhus”, skeemaigumeni Johannes tunnetaan luostarikilvoittelijana ja maailmassa kilvoittelevien hengellisenä ohjajana. Itse vanhus kuvaili itseään vähättelevään sävyyn ”Adamin perinnön raskauttamaksi ähkäilijäksi”. 60 vuotta kuolemansa jälkeen skeemaigumeni Johannes luettiin ortodoksisen
Kouluvuoden päättyessä Aamun Koitto haastatteli ortodoksisia oppilaita: Linneaa, Alexandrosta ja Mariaa siitä, mikä heille on ortodoksisuudessa ja oman uskonnon opiskelussa tärkeää. Oman näkemyksensä uskonnonopetuksen nykytilasta kertoo heidän opettajaansa Inkeri Remsu.
Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo ilmoitti vastikään jäävänsä eläkkeelle palveltuaan Suomen ortodoksista kirkkoa yli 50 vuotta pappina ja 45 vuotta piispana. Nyt hän avaa päätökseensä johtaneita syitä ja kertoo, missä on arkkipiispan oikea paikka.
Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arsenin taidenäyttely on esillä Pyhän Henrikin ekumeenisessa taidekappelissa Turussa 2.–30.7.2024.
Sarafaaniperinne ja asujen valmistus on lisätty Museoviraston ylläpitämään Elävän perinnön wikiluetteloon karjalais-ortodoksisten yhteisöjen toimesta. Sarafaanipukeutumisella viitataan ensisijaisesti karjalaisen ortodoksinaisen asukokonaisuuteen, jota on käytetty erityisesti Laatokan pohjoispuolen
Viime viikolla julkaistun nuorisobarometrin 2023 keskeinen teema on tällä kertaa nuorten uskonnollisuus ja katsomukset. Vuosittain toteutetulla kyselyllä selvitetään 15–29 -vuotiaiden Suomessa asuvien nuorten arvoja ja asenteita. Barometrilla on vuosittain vaihtuva teema, mutta osa kysymyksistä
Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arsenin mukaan Suomessa olisi siirryttävä toisenlaiseen käytäntöön piispojen eläkkeelle siirtymisen osalta. Suomen ortodoksinen kirkko tiedotti 19.5.2024, että Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo jää eläkkeelle.
Ortodoksisen kirkon työntekijät ry:n hallitus on jälleen valinnut kirkon työntekijöiden keskuudestaan ehdolle laittamista henkilöistä Vuoden työntekijän. Vuoden työntekijä 2023 on kasvatustyöntekijä Niina-Maarit Rautamäki Helsingin ortodoksisesta seurakunnasta.
Vähävaraisesta arjesta lapsille – Uspenskin katedraalikuoron laulaja ja kustannustoimittaja Mili Bunda ei arvannut, kuinka ajankohtainen kirja tuleekaan julkaisuhetkellä olemaan. Kesäkuussa julkaistaan Kaksin, eli kuvakirjaikäisille lapsille suunnattu teos, jossa kerrotaan yksinhuoltajaperheen
Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo eläköityy Ekumeenisen patriarkaatin Pyhän Synodin siunauksella.
Vainajien muistelupäivinä kannetaan esirukouksia edesmenneiden puolesta. Kirkko on yhteisö, jonka jäsenet ovat yhtä Jeesuksessa Kristuksessa kasteen kautta: ”Yksi on Herra, yksi usko, yksi kaste!” (Efes. 4:6). Kristittyjen keskinäistä yhteyttä vahvistavat Kirkon sakramentit ja keskinäistä rakkautta
Metropoliitta Panteleimon täyttää 75 vuotta 17. toukokuuta 2024. Aamun Koitto tiedusteli isä esipaimenen mietteitä merkkipäivän johdosta.
Toliarin ja Etelä-Madagaskarin piispa Prodromos (Panagiotis Katsoulis) Aleksandrian patriarkaatista vierailee Suomessa 17.–31. toukokuuta.
Viron parlamentti julisti Moskovan patriarkaatin Venäjän sotilaallista aggressiota tukevaksi instituutioksi.
Tulevana kesänä on Pohjois-Karjalan alueella tarjolla konserttikierros Ennen aurinkoa ollut Valkeus -otsikolla. Monille tuttu tenori, diakoni Heikki Hattunen konsertoi yhdessä urkuri Tommi Niskalan kanssa Joensuun evankelis-luterilaisessa kirkossa 2.6.2024 ja Lieksan kirkossa 3.6.2024.
Äitienpäivänä juhlimme perinteisesti äitejä ja isoäitejä. Vaikka äitiyttä syystäkin arvostetaan, on hyvä muistaa, ettei äidiksi tuleminen ole edellytys tai ehto naisen pelastukselle. Lisäksi korvaamattoman arvokasta äitiyttä on nimenomaan hengellinen äitiys.