Puheenaiheet

Lauantai 20.4.2024. Pääsiäisajan kolmannen viikon lauantai.
Pastori Henrik Holländer muistetaan lämpimänä ja myönteisenä ihmisenä. Isä Henrik toimi matkanjohtajana, kun Valamoon matkalla olleiden pyhiinvaeltajien bussi suistui tieltä Heinolassa tuhoisin seurauksin 17. huhtikuuta 1999. Hänen haudallaan toimitetaan panihida toukokuussa.
Mirhantuojia muistellaan pääsiäiskaudella erityisesti Mirhantuojien sunnuntaina. Jeesuksen elinaikana naisen sanaan ei juuri luotettu. Kuitenkin Kristuksen kautta ”heikko” osoittautuikin vahvaksi.
Valamon luostariin matkalla olleiden pyhiinvaeltajien bussi suistui tieltä Heinolassa 17. huhtikuuta vuonna 1999. Onnettomuudessa kuoli neljä ja loukkaantui 32 ihmistä. Marietta Kunnas heräsi kohtalokkaana aamuna tunteeseen, että hänen oli haettava tuolloin 6-vuotias poikansa pois pian matkaan
Kulttuuriassistentti Eija Nuutinen tekee työtä ortodoksisen kulttuurin hyväksi Ortodoksisessa kulttuurikeskuksessa Joensuussa. Hän on suorittanut varsin poikkeuksellisesti sekä ortodoksisen että läntisen teologian maisterin tutkinnot. Niinpä Nuutinen tunnistaa pienen kirkkokunnan vahvuudet ja
Suomen-vierailunsa vastikään päättänyt ukrainalainen pappi ja Kiovan ortodoksisen teologisen akatemian lehtori Orest Zhyhalo haluaa pitää esillä pääsiäisajan valoisaa sanomaa, vaikka hänen kotimaansa kärsii Venäjän hyökkäyssodasta. – Kristus on voittanut kuoleman ja hän tulee voittamaan tämän
Alfred Kordelinin säätiö julisti tammikuussa 2024 haettavaksi Suuret kulttuurihankkeet -ohjelmasta myönnettävät apurahat. Hakemuksia lähetettiin tammikuun lopussa päättyneeseen määräaikaan mennessä 163 kappaletta.
Kamarikuoro Kaamos ja Somnium Ensemble esittävät harvoin konsertissa kuultavan Einojuhani Rautavaaran (1928–2016) Vigilian torstaina 23.5.2024 Temppeliaukion kirkossa Helsingissä. Huippukuoroa ja -solisteja johtavat Elisa Huovinen ja Visa Yrjölä.
Moskovan patriarkaatin sivuilla 27.3.2024 julkaistu dokumentti aloittaa nimeämällä "erikoisoperaation" – eli Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan – "pyhäksi sodaksi” siinä mielessä, että se "puolustaa" pyhän Rus’n yhteistä hengellisyyttä länttä vastaan. – Ortodoksisen kirkon opetuksessa pyhyys liitetään
Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo vierailee 11.–16.4. Ekumeenisen patriarkaatin keskuksessa Istanbulin Fanarissa.
Oulun metropoliitta Elia vaatii lisää määrärahoja koulujen psykologipalveluihin ja ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin.
Tikkurilan ortodoksiseen kirkkoon odotettiin kirkkaan tiistain aamuna liturgiaan koululaisia juuri Viertolan koulusta, jossa tapahtui 2. huhtikuuta ampumavälikohtaus. Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa ilmaisi viipymättä osanottonsa uhrin läheisille ja koko kouluyhteisölle Suomen ortodoksisen
Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni sekä Oulun metropoliitta Elia ovat myöntäneet pääsiäisen kunniaksi muutamia huomionosoituksia. Arkkipiispan myöntämien kunniamerkkien joukossa on myös Pyhän Karitsan ritarikunnan ensimmäisen luokan komentajamerkki.
Ann-Mari Sintonen on säilyttänyt isoäidiltään ylioppilaslahjaksi saamansa Jumalansynnyttäjän ikonin. Vasta kirkkoon liittymisen kynnyksellä hänelle selvisi ikonin nimi. Nyt hän kertoo kiehtovan tarinan omin sanoin.
Kysymys iankaikkisesta elämästä on suuri mysteeri. Voiko inhimillinen käsityskyky tavoittaa siitä edes jotakin?
Pyhän Johannes Krysostomoksen pääsiäissaarna luetaan pääsiäisyön palveluksessa. Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!
Pääsiäisyön jumalanpalvelusta voi seurata televisiointina  (YLE) Uspenskin katedraalista 30. maaliskuuta kello 23:55 alkaen. Lähetys myös radioidaan. Televisiointi ja radiointi Yle TV 1 ja Areena.
Korkeasti pyhitetty Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni vihki munkki Antonin suureen skeemaan Suurena keskiviikkona 27. maaliskuuta. Nyt Valamon luostarissa veljestö kaikilla munkkeuden asteilla, niin kuuliaisuusveljinä, viitankantajamunkkeina kuin pienessä skeemassa munkkeina ja nyt myös
Riitta Bister on kohdannut kärsimystä, mutta myös Jumalan rakkaudesta kumpuavaa huolenpitoa. Tampereen ortodoksisesta seurakunnasta on tullut toinen koti.
Kymmenen vuotta päivänpolitiikan ytimessä työskennellyt Dimitri Qvintus kannustaa omaa kirkkoaan aktiivisempaan vaikuttamiseen.
Pääsiäismuniin liittyvillä leikeilläkin on kristillinen sanoma.
Pääsiäisaikana ortodoksinaisilla voi nähdä pienistä pääsiäismunista koostuvia kaulakoruja. Jokaisella korulla on oma, kaunis tarinansa. Palmusunnuntaina Pyhän Karitsan ritarikunnan 1. luokan ritarimerkillä palkittu Jaana Pössi kertoo omasta korustaan ja siihen liittyvästä perinteestä.
Ortodoksisessa traditiossa Magdalan Maria tunnetaan mirhantuojana ja apostolien vertaisena. Evankeliumeissa hän onkin Jeesuksen seuraaja ja ylösnousemuksen todistaja. Muissa varhaisissa kirjoituksissa Maria on yksi oppilasjoukon keskeinen hahmo, keskustelija, joka rohkaisee toisia, mutta herättää
Haminan piispa Sergei vihki pappismunkki Serafimin Seppälän arkkimandriitaksi Uspenskin katedraalissa Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian ilmestyksen juhlaliturgiassa 25.3.2024. Alla on julkaistu arkkimandriitta Serafimin opetuspuhe liturgiassa. Isä Serafim tunnetaan myös Aamun Koiton bloggaajana.
Ansioituneita äitejä muistettiin Palmusunnuntaina perinteiseen tapaan.
Yhä useammin tie Suomen ortodoksiseen kirkkoon löytyy netin ja sosiaalisen median kautta.
Jumalanäidin, Neitsyt Marian ilmestys on keskeinen pelastushistorian käännekohta, sillä tuolloin ilmoitettiin Jumalan ihmiseksi syntyminen pelastuksen loppuun saattamiseksi. Juhlan kreikankielinen nimi (kreik. Εὐαγγελισμός) viittaa siihen, että enkeli ilmoitti Neitsyt Marialle ilosanoman hyvin
Artikkelin kirjoittaja avaa kysymyksiä sairaalasielunhoidosta aloittaen omasta kokemuksestaan. Tuolloin vakavasti sairaalle puolisolle tuotu ikoni olikin yhtäkkiä häipynyt hyllyn päältä pöytälaatikkoon.
Kajaanin ortodoksisen kirkon oven viereen on perustettu helmikuussa vankileirillä menehtyneen venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin muistopaikka.
Virpomisella on vahva kristillinen perusta, joten ainakin nämä asiat on hyvä tietää!
Valamon luostaritaksi alkoi liikennöidä maaliskuun alussa.
Ovatko erämaaisien ja -äitien kertomukset tuttuja? Nykykristityn näkökulmasta he voivat näyttäytyä kaukaisilta pyhiltä ihmisiltä, joilla ei ole kosketuspintaa meidän elämäämme. Voisiko heidän arkielämänsä tarkastelu lähentää meitä pyhiin ihmisiin, jotka elivät myöhäisantiikin aikaan erämaissa? Tämä
Arkkipiispa Leo on toimittanut kirkkomme puolesta surunvalittelut Bulgarian patriarkaatille.
Kaikki ihmiset ovat syyllistyneitä väärintekoihin eli synteihin. Toisin sanoen: syntiin langenneeseen maailmaan syntynyt ja tietoisesti toiminut ihminen on jossain vaiheessa rikkonut Jumalaa vastaan. Kuitenkin Jumala kutsuu ihmistä palaamaan jälleen yhteyteensä. Tämän vuoksi ja vastatakseen Jumalan
Pyhittäjä Maria Egyptiläisen (k. 500-l) muistoa vietetään suuren paaston viidentenä sunnuntaina ja huhtikuun 1. päivänä.
Tekoälypalveluiden tarjonta ja käyttö on lisääntynyt kaikilla aloilla, eikä niiden vaikutuksia ihmisten hengelliseen elämäänkään voida sivuuttaa – kuten ei myöskään sosiaalisen median merkitystä.
Sisällissodan aikana teloitettu uskonnonopettaja, katekeetta ja kirkollinen vaikuttaja Johannes Karhapää (1884–1918) liitettiin pyhien joukkoon vuonna 2019 nimellä pyhä marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalainen. Uusimman tutkimuksen aiheena häneen liittyen oli ennen käyttämätön, pääosin