Puheenaiheet

Korkeasti pyhitetty Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni vihki munkki Antonin suureen skeemaan Suurena keskiviikkona 27. maaliskuuta. Nyt Valamon luostarissa veljestö kaikilla munkkeuden asteilla, niin kuuliaisuusveljinä, viitankantajamunkkeina kuin pienessä skeemassa munkkeina ja nyt myös
Riitta Bister on kohdannut kärsimystä, mutta myös Jumalan rakkaudesta kumpuavaa huolenpitoa. Tampereen ortodoksisesta seurakunnasta on tullut toinen koti.
Kymmenen vuotta päivänpolitiikan ytimessä työskennellyt Dimitri Qvintus kannustaa omaa kirkkoaan aktiivisempaan vaikuttamiseen.
Pääsiäismuniin liittyvillä leikeilläkin on kristillinen sanoma.
Pääsiäisaikana ortodoksinaisilla voi nähdä pienistä pääsiäismunista koostuvia kaulakoruja. Jokaisella korulla on oma, kaunis tarinansa. Palmusunnuntaina Pyhän Karitsan ritarikunnan 1. luokan ritarimerkillä palkittu Jaana Pössi kertoo omasta korustaan ja siihen liittyvästä perinteestä.
Ortodoksisessa traditiossa Magdalan Maria tunnetaan mirhantuojana ja apostolien vertaisena. Evankeliumeissa hän onkin Jeesuksen seuraaja ja ylösnousemuksen todistaja. Muissa varhaisissa kirjoituksissa Maria on yksi oppilasjoukon keskeinen hahmo, keskustelija, joka rohkaisee toisia, mutta herättää
Haminan piispa Sergei vihki pappismunkki Serafimin Seppälän arkkimandriitaksi Uspenskin katedraalissa Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian ilmestyksen juhlaliturgiassa 25.3.2024. Alla on julkaistu arkkimandriitta Serafimin opetuspuhe liturgiassa. Isä Serafim tunnetaan myös Aamun Koiton bloggaajana.
Ansioituneita äitejä muistettiin Palmusunnuntaina perinteiseen tapaan.
Yhä useammin tie Suomen ortodoksiseen kirkkoon löytyy netin ja sosiaalisen median kautta.
Jumalanäidin, Neitsyt Marian ilmestys on keskeinen pelastushistorian käännekohta, sillä tuolloin ilmoitettiin Jumalan ihmiseksi syntyminen pelastuksen loppuun saattamiseksi. Juhlan kreikankielinen nimi (kreik. Εὐαγγελισμός) viittaa siihen, että enkeli ilmoitti Neitsyt Marialle ilosanoman hyvin
Artikkelin kirjoittaja avaa kysymyksiä sairaalasielunhoidosta aloittaen omasta kokemuksestaan. Tuolloin vakavasti sairaalle puolisolle tuotu ikoni olikin yhtäkkiä häipynyt hyllyn päältä pöytälaatikkoon.
Kajaanin ortodoksisen kirkon oven viereen on perustettu helmikuussa vankileirillä menehtyneen venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin muistopaikka.
Virpomisella on vahva kristillinen perusta, joten ainakin nämä asiat on hyvä tietää!
Valamon luostaritaksi alkoi liikennöidä maaliskuun alussa.
Ovatko erämaaisien ja -äitien kertomukset tuttuja? Nykykristityn näkökulmasta he voivat näyttäytyä kaukaisilta pyhiltä ihmisiltä, joilla ei ole kosketuspintaa meidän elämäämme. Voisiko heidän arkielämänsä tarkastelu lähentää meitä pyhiin ihmisiin, jotka elivät myöhäisantiikin aikaan erämaissa? Tämä
Arkkipiispa Leo on toimittanut kirkkomme puolesta surunvalittelut Bulgarian patriarkaatille.
Kaikki ihmiset ovat syyllistyneitä väärintekoihin eli synteihin. Toisin sanoen: syntiin langenneeseen maailmaan syntynyt ja tietoisesti toiminut ihminen on jossain vaiheessa rikkonut Jumalaa vastaan. Kuitenkin Jumala kutsuu ihmistä palaamaan jälleen yhteyteensä. Tämän vuoksi ja vastatakseen Jumalan
Pyhittäjä Maria Egyptiläisen (k. 500-l) muistoa vietetään suuren paaston viidentenä sunnuntaina ja huhtikuun 1. päivänä.
Tekoälypalveluiden tarjonta ja käyttö on lisääntynyt kaikilla aloilla, eikä niiden vaikutuksia ihmisten hengelliseen elämäänkään voida sivuuttaa – kuten ei myöskään sosiaalisen median merkitystä.
Sisällissodan aikana teloitettu uskonnonopettaja, katekeetta ja kirkollinen vaikuttaja Johannes Karhapää (1884–1918) liitettiin pyhien joukkoon vuonna 2019 nimellä pyhä marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalainen. Uusimman tutkimuksen aiheena häneen liittyen oli ennen käyttämätön, pääosin
Baltian maissa eli Virossa, Latviassa ja Liettuassa on kaikissa tarkasteltu kriittisesti Moskovan patriarkaatin alaisten kirkkojen asemaa sen jälkeen, kun tapahtumat Ukrainassa laajentuivat täysimittaiseksi sodaksi 2022. Maiden välillä voi kuitenkin huomata eroja siinä, millaisia ratkaisuja valtiot
Muusikko Eeva-Kaisa Rönkä joutui taipumaan selkäkivun edessä. Sairaus vei häneltä rakkaan ammatin, mutta toi myös jotain arvokasta tilalle.
”Kuinka on mahdollista, että pientä lasta kidutetaan ja jätetään kuolemaan Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa?” Näin kysyy Oulun metropoliitta Elia Joensuussa tapahtuneeseen 4-vuotiaan poikalapsen väkivaltaiseen kuolemaan liittyen – eikä hän ole yksin.
Suomen ortodoksista kirkkoa edustavat virkaanastujaisissa Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni ja Oulun metropoliitta Elia.
Valamo-säätiöön kuuluvasta Fevronia Orfanoksen rahastosta on 22.2.2024 myönnetty 10 000 euron tutkimusapuraha TT Ari Koposelle ortodoksista ekoteologiaa käsittelevän teoksen kirjoittamiseen.
Näyttelijä Ville Virtanen haluaisi aloittaa elämän puhtaalta pöydältä joka päivä. Perustan päiville antavat Raamatun ja Filokalian opetukset.
Helsingin ortodoksinen seurakunta liputtaa 24.2. Helsingissä omistamissaan kiinteistöissä Liisankadulla, Pyhän Kolminaisuuden kirkolla Rauhankadulla sekä Mannerheimintiellä.
Helmikuun 24. päivä tulee kuluneeksi kaksi vuotta Venäjän täysmittaisen hyökkäyssodan aloittamisesta Ukrainassa. Uspenskin katedraalissa toimitetaan rukouspalvelus rauhan puolesta sodan alkamisen vuosipäivänä, mutta Suomen ortodoksinen kirkko on tehnyt paljon muutakin tukeakseen Ukrainaa ja sen
Suomalais-ukrainalainen muusikko ja dokumentaristi Lukas Stasevskij kertoo, kuinka päätyi konserttisaleista sodan keskelle Ukrainaan.
Monipuolisen museouran tehnyt FM Anne Laiti on innostunut uudesta työstään Suomen ortodoksisen kirkkomuseo RIISAn johtajana. – Tähän minun on pakko reagoida. RIISA on museona kiinnostava, kertoo Laiti ajatelleensa, kun tieto avoimesta paikasta tavoitti hänet.
Ensimmäisellä videolla kerrotaan Suomen ortodoksisen kirkon käyttämästä kalenterista ja pääsiäisen ajankohdasta. Uuden soittolistan taustalla on Helsingin ortodoksisen seurakunnan papin ja muutaman ukrainalaisen tiimi Helsingistä.
Muistopalvelus toimitettiin 16.2. kello 19. Arkkipiispa Leo kehotti myös muita seurakuntia toimittamaan muistopalveluksia edesmenneelle.
Edom Tadesse tuli siskonsa kanssa Etopiasta Suomeen vuonna 2009. Lapsuuden kulttuuri kulkee aina mukana elämässä, mutta Suomessa on koti ja paljon arvokkaita asioita. – Suomessa saa elää turvallisessa, rauhallisessa ympäristössä, jossa jokainen voi löytää oman elämäntapansa.
Ystävänpäivää vietetään 14. helmikuuta. Sen kunniaksi metropoliitta Panteleimon kirjoittaa ystävyydestä, jota tulee vaalia paitsi maan päällä elävien, myös taivaallisten läheistemme suhteen.
Lintuvuori ry on julkaissut pappismunkki Damaskinos Ksenofontoslaisen suomentamana arkkimandriitta Emilianos Simonopetralaisen (k. 2019) teoksen Jumalanpalvelus. Jumalan näkemistä ja odotusta. Kyseessä on ensimmäinen suomeksi ilmestynyt teos vanhus Emilianoksen tuotannosta.
Suuri pyhä paasto kutsuu meitä katumukseen, rukoukseen, lähimmäisen auttamiseen – kohti suurempaa vapautta synnistä ja sen seurauksista.
Kuvataitelija Anne Siirtolan Koivun Pyhä ja Kaikkien murheellisten ilo -näyttely on avoinna Taidekeskus Ahjossa 11. helmikuuta saakka. Monet hänen teostensa materiaaleista ovat teiltä löydettyjä ja metsästä poimittuja.
Piispainkokous korosti kuitenkin, että toimenpiteiden jälkeen ruumis tulee siunata ortodoksisen kirkon järjestyksen mukaan ja mieluiten haudata arkussa ortodoksista perinnettä noudattaen.
Hiljattain ilmestynyt Lintuvuoren keittokirja on paitsi keittokirja, myös mukaansatempaava matkaopas ortodoksiseen ruokakulttuuriin. Kirjan nimi viittaa Janakkalan Lintuvuoreen, jossa sijaitsee kaikkien Athosvuoren isien muistolle pyhitetty tsasouna.