Puheenaiheet

Jumalanpalveluksia voi seurata tuttuun tapaan Helsingin ortodoksisen seurakunnan YouTube-kanavalla.
Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo on päätyönsä ohessa tunnettu kirjallisesta tuotannostaan. Syksyllä julkaistu Mogadishun taksiasema on isä esipaimenen runokirjoista järjestyksessään kahdestoista. Ensimmäiset kymmenen julkaistiin kaksikielisinä, karjalaksi ja suomeksi.
Keskustelu naisen asemasta kirkossamme pitää sisällään värikkäitäkin sävyjä. Keskusteluun naisen asemasta ortodoksisessa kirkossa sisältyy myös kysymys sakramentaalisesta virasta.
Kirkko vetoaa murron tekijöihin, jotta nämä palauttaisivat anastamansa esineet.
Professori Pekka Metso esitti 25.9.2023 Aamun Koitossa julkaistussa haastattelussa huolensa Helsingin seurakunnan eri alueiden edustuksesta seurakunnan hallinnossa. Nyt seurakunnanvaltuuston puheenjohtaja haluaa avata valtuuston tekemän päätöksen taustoja.
Metropoliitta Epifanioksen johtama autokefalinen Ukrainan ortodoksinen kirkko on Euroopan kirkkojen konferenssin 114. jäsenkirkko.
Käytännöllisen teologian professori Pekka Metson mukaan Helsingin ortodoksisen seurakunnan tilanteessa on viime kädessä kyse siitä, miten valtaa jaetaan seurakunnan toimialueitten kesken. Vaarana suuria yksiköitä suosivassa hallinnossa on, että seurakunnat jakaantuvat nykyistä selkeämmin
17. helluntain jälkeinen sunnuntai. 24. syyskuuta 2023.
Marraskuussa pidettävät valtuustovaalit siirtyvät myöhempään ajankohtaan Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa. Vaalialuejakoa koskeva päätös on kumottu, ja seurakunnanneuvosto käynnistää valtuustovaalien valmistelutoimet uudelleen.
Teologian professori Carrie Frederick Frost valotti Valamon luostarissa 15.9. pitämässään esitelmässä naisdiakonaatin historiaa ja perusteluja sen palauttamiselle.
Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos muisti kirkkomme ansioituneita miehiä arvonimillä Suomen-vierailullaan. Nyt hämmennystä on herättänyt se, että patriarkaalisen liturgian yhteydessä 10. syyskuuta naisille ei jaettu huomionosoituksia.
Nunna Vassa eli sister Vassa esiintyi viikonloppuna Valamon luostarissa järjestetyssä Naisen eletty ortodoksisuus -seminaarissa. Hän käsittelee 17. syyskuuta julkaisemassaan kirjoituksessa naisten kohtaamia haasteita kirkossamme. Teksti julkaistaan suomeksi käännettynä nunna Vassan luvalla.
Sunnuntaina 17. syyskuuta 2023. Ristin ylentämisen jälkijuhla.
Aamun Koitto pyysi lukijoitaan lähettämään omia valokuviaan ikimuistoisista hetkistä, joita he saivat kokea patriarkka Bartolomeoksen Suomen-vierailun aikana 8.-12.9.2023. Kuvista kerätään myös digitaalinen muistoalbumi.
Tomos 100 -juhlakonsertti on musiikillinen matka Suomen ortodoksisen kirkkomusiikin historiaan autonomian alkuvuosista nykypäivään.
Ortodoksinen kirkko viettää Kunniallisen ja eläväksi tekevän ristin ylentämisen juhlaa 14. syyskuuta.
Kaikki patriarkan vierailun aikana pidetyt puheet löytyvät yhdestä paikasta.
Tiistaina 12. syyskuuta koettiin historiallinen hetki, kun Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos tapasi Tasavallan presidentti Sauli Niinistön. Patriarkan tiukka vierailuaikataulu ei hellitä, vaan hän suuntaa Suomen ortodoksisen kirkon autonomian 100-vuotisjuhlien jälkeen Viroon. Viron apostolinen
Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos esitelmöi Suomen luontokeskus Haltiassa 11. syyskuuta 2023. Alla patriarkan puhe on luettavissa kokonaisuudessaan.
"I love you!" (Rakastan teitä)". Näin Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos tervehti lapsia Uspenskin katedraalin ovilla, minne lapset olivat muodostaneet kukkakujan.
Patriarkka Bartolomeos jakoi erityisiä huomionosoituksia 10. syyskuuta toimitetun patriarkaalisen liturgian yhteydessä Uspenskin katedraalissa.
Korkeasti pyhitetty Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, korkea-arvoiset piispat, rakkaat lapset Herrassa.
Teidän Kaikkipyhyytenne, Konstantinopolin uuden Rooman arkkipiispa ja Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos, Korkeasti Pyhitetyt ja Siunatut esipaimenet, Kristuksessa rakkaat isät, sisaret ja veljet.
Vihreä patriarkka huomioi aivan erityisesti lapsia ja nuoria, minkä lisäksi hän piti lauantain kiitosrukouspalveluksessa liikuttavan puheen, jossa hän antoi selkeät suuntaviivat kirkkomme tulevaisuutta varten. Jutun lopusta löydät lisää kuvia päivän tapahtumista.
Ekumeenisen patriarkan tavattoman kaunis puhe sisälsi arvokkaita sanoja kirkostamme, rakastavan isällisiä ohjeita ja hengellisiä kehotuksia, jotka patriarkka tarjosi perustaviksi ohjenuoriksi kirkollemme, "kun se uskollisena lähtee seuraavien sadan vuoden matkalleen palvelemaan tätä maata ja koko
Isä Simeon Mertanen oli valokuvaamassa patriarkka Bartolomeoksen Suomen-vierailua vuonna 2010 Helsingin ortodoksisen seurakunnan tiedottajana.
Hänen Kaikkipyhyytensä, Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen lento Istanbulista Helsinkiin laskeutui perjantaina 8. syyskuuta noin kello 19:00 aikaan Helsinki-Vantaan lentoasemalle.
Vierailun virallisen ohjelman kellonajoin ilmoitetut osiot ovat kaikille avoimia tilaisuuksia – lämpimästi tervetuloa!
Jumalanäidin, Neitsyt Marian syntymää käsitellään muun muassa ortodoksisen kirkon liturgisissa teksteissä.
Katekumeenikurssit alkavat usein syyskuussa, ja seurakuntien tiedotusta katekumeenikurssien ajankohdista voi seurata niiden omilla verkko- ja Facebook -sivuilla.
Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous käsitteli pyhän marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen kunnioitusta Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arsenin esityksestä 31. elokuuta 2023.
"Tässä yhteydessä meidän on otettava myös huomioon ja todella sisäistettävä Venäjän Ukrainassa käymän valloitussodan kammottavat, ekologisesti tuhoisat seuraukset. Kaikki sota merkitsee vakavaa uhkaa luonnolle, ja niinpä jokainen sota on sotaa luomakuntaa vastaan", Ekumeeninen patriarkka
Kirkkomme 100-vuotisjuhlaan kannattaa saapua julkisilla, sillä Uspenskin katedraalin parkkialue pois käytöstä patriarkka Bartolomeoksen vierailun aikana 9.–10. syyskuuta.
Fordhamin yliopiston julkaisema artikkelikokoelma on otsikoitu ”Ortodoksisuus ja seksuaalisuus”. Nimi kertoo teoksen artikkelien keskittymisestä laajempaan kenttään kuin vain esimerkiksi homoseksuaalisuuteen. Tämä on jo itsessään tervetullutta, sillä Suomessakin ajoittain esiin nouseva keskustelu
Patriarkan siunaamaa päivää luonnon puolesta vietetään kirkkovuoden alkaessa 1. syyskuuta.