Arki & ihmiset

Apostolien paasto alkaa 5. kesäkuuta, ja sen aikana kala on sallittu useampanakin päivänä.
Maaliskuussa Helsingin ortodoksisen seurakunnan monikulttuurisen papin toimeen valitun Peter Schielin elämä on suorastaan mullistunut aivan viime kuukausina: hän on matkannut maallikosta papiksi, muuttanut Saksasta Suomeen sekä aloittanut uudessa työpaikassa. Vaikka isä Peterin pää on välillä
Lintulan luostarin kirkon vihkimisestä tulee lokakuussa kuluneeksi 50 vuotta. 
22-vuotiaana kaatuneen korpraali Mikael Ipatin matka kotiin päättyy kesäkuussa, kun hänet siunataan haudan lepoon Pyhän Nikolaoksen kirkossa Joensuussa.
Käytännöllisen teologian alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan 19. toukokuuta.
Kuopiolaisella Faina Miettisellä, 90, on kaksi vahvaa elämänohjetta, joita hän elämässään noudattaa: älä koskaan luovu uskostasi ja puhu aina niin kuin asiat ovat. Ensimmäisen ohjeen antoi karjatalouskoulun rehtori, kun muut oppilaat nimittelivät Fainaa ryssäksi hänen sukunimensä ja ortodoksisen
Alikersantti Onni Hilakivi pääsi kotimaan multiin lähes 80 vuoden jälkeen. Hänen tarinansa julkaistaan nyt 27.4. vietettävän kansallisen veteraanipäivän kunniaksi.
Pyhän Johanneksen omenapuun taimet alkoivat versoa uutta elämää 8. päivä huhtikuuta, jota omaiset pitävät Johannes Karhapään kuoleman vuosipäivänä. Hänet surmattiin Suomen sisällissodan melskeissä 105 vuotta sitten. Kirkkomme viettää pyhän marttyyrin ja tunnustajan muistopäivää 8. maaliskuuta.
Isä Ioannis Lampropoulos aloitti Turun ortodoksisen seurakunnan kirkkoherrana 17. huhtikuuta 2023.
Pyhittäjä Johannes Valamolainen luki huomattavan paljon ja suositteli hengellisiä aarteitaan myös rippilapsilleen.
Arkkipiispa Leo palkitsi Helsingin hiippakunnan papistoa pääsiäisenä 2023.
Kaakon seurakunnan kanttori Katarine Lehtomäki eli Kati-kanttori on tehnyt pitkän päivätyön kirkkomusiikin ja uskonnonopetuksen parissa. Hän pitää Sävelhartaus-konsertin tiistaina 11.4., jonka jälkeen hän jää pitämään lomia ja sitten eläkkeelle.
Resitoiden luettavat tekstit, tuohusten valaisemat ikonit kultauksineen, ilmassa hennosti leijaileva hyväntuoksuinen suitsutus ja kirkkolaulu kutsuvat juhlimaan pyhää pääsiäistä. Tänä vuonna juhlien juhlaa vietetään Pielavedellä ekumenian hengessä.
Näyttelijä Eija Vilpas ilmoitti jäävänsä eläkkeelle Helsingin kaupunginteatterista kevään kuluessa. Pitkän linjan ammattilaiselle ortodoksinen usko on ollut elämän tukijalka – ja ekumeenisuus sen luonnollinen osa.
Kanttorien ansiomerkki myönnetään joko kultaisena tai hopeisena.
Virpomisella on vahva kristillinen perusta, joten ainakin nämä asiat on hyvä tietää!
Valtuuston suorittamassa papin vaalissa ensimmäisellä vaalisijalla ollut isä Alexander Zanemonets sai 10 ääntä ja Ivan Markolainen 2 ääntä.
Helmikuun alussa papiksi vihitty isä Harri Linna on kulkenut pappeuteen varsin perinteistä tietä.
Jari Samulin tunnettiin takavuosina julkisuudessa tanssijana, tanssinopettajana ja koreografina. Yksityiselämästä glamour on ollut usein varsin kaukana. Hänen tarinansa osoittaa, että parhaassa tapauksessa sairaudet ja muut vastoinkäymiset voivat kuljettaa ihmisen kohti Jumalaa.
Kirkon palvelukeskus sai 935 vastausta tammi-helmikuussa toteutettuun jäsenkyselyyn. Kyselyssä pyydettiin kuvaamaan tilannetta, jossa on miettinyt kirkkoon kuulumisen mielekkyyttä ja myös syitä, miksi vastaaja on päättänyt edelleen jäädä kirkon jäseneksi. Lopuksi sai antaa kirkolle ruusuja ja
Liisa Kuningas on pyhittänyt elämänsä ikoneille. Monet elämänkokemukset ovat auttaneet ymmärtämään niiden syvän arvon.
Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry:n johtokunta on päättänyt myöntää kultaisen ansiomerkin isä Jyrki Penttoselle, joka tunnetaan ihmisyyttä ymmärtävänä ja helposti lähestyttävänä Abba G:nä.
Rovasti Kalevi Kasala on toiminut pappina ja rippi-isänä lähes 40 vuotta.