Arki & ihmiset

Ortodoksisen teologian opiskelija Miika Immosen pro gradu -tutkielman aineistoa kerätään verkossa muun muassa tämän jutun lopussa olevan kyselylomakkeen avulla. Kysely on avoinna elokuun loppuun asti.
Isä esipaimenen askeleet veivät Valamossa yhä tutun keljan ovelle, vaikka Helsingin hiippakunta on ottanut uuden piispansa vastaan lämpimästi. Nyt hän kertoo, miten elämä on lähtenyt sujumaan 31 Valamon luostarissa eletyn vuoden jälkeen.
Nappasitko kivan kuvan luonnosta, luontokappaleesta tai vaikkapa kesäisestä praasniekasta? Aamun Koitto julistaa kesäisen lukijakilpailun alkaneeksi!
Tänä vuonna perjantaille osuvana juhannusaattona on kalakin sallittu.
Kemin Johannes Kastajan kirkon staarosta Martti Takalo on yksi kirkkokuntamme pitkäaikaisimmista isännöitsijöistä, minkä lisäksi hän kirjoittaa runoja.
Lastenkerholaiset askartelivat ihka oman Valamon luostarin pääkirkkoineen, munkkeineen ja kesälampaineen.
Ei liene sattumaa, että Aurora Erosen lempiruno on nimeltään Pimeän jälkeen. Hänet liitettiin kirkkoon helatorstaina Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkossa Mikkelissä.
Heinäkuun 8-9. päivinä toteutettavalle pyhiinvaellukselle pääsee mukaan kaikkiaan 12 motoristia, ja vielä mukaan mahtuisi kolme – tosin muutama lisäpaikkakin on järjestettävissä.
Isä Johannes Lahtela on paitsi pappi ja kirjailija, myös raitistunut alkoholisti. Nyt hän on laatinut Suomen ortodoksiselle kirkolle ensimmäisen addiktio-ohjeistuksen.
Kansainvälisesti tunnettu teologi ja psykiatri Vasileios Thermos on keskittynyt viime vuosina seksuaalisuuden monimuotoisuuden kysymyksiin ja haasteisiin ortodoksisessa kirkossa. Hän vieraili vastikään pastoraaliteologian työpajassa Joensuussa.
Milka Balčin tuli perheensä kanssa pakolaisena Suomeen yli kaksikymmentä vuotta sitten. Ortodoksinen kirkko on koko elämän tuki.
Kozelštšanin Jumalanäidin ihmeitätekevä ikoni on tuttu ja rakas ukrainalaisille, ja siksi onkin luontevaa, että se on kuvattuna kirkkomme painattamassa ukrainankielisessä esitteessä.
Lappeenrannan pappilatalon tarina on nyt edennyt viidenteen ja viimeiseen osaansa. Se kertoo Semjon Vahromejevistä, joka sai Lappeenrannan ortodoksiselta seurakunnalta ensimmäisen kerran palkkaa 31.7.1926. Työnimike oli kirkon vahtimestari ja palkkasumma 330 markkaa. Tämän kirkonpalvelijan tie
Martta Pietarinen haluaa herättää keskustelua myös sukupuolivähemmistöjen kohtaamisesta. – Muun muassa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ortodoksit on jätetty erittäin yksin Suomen ortodoksisessa kirkossa, hän sanoo.
Pappismunkki Serafim Seppälä avaa pyhiinvaelluksen olemusta kulttuurikeskus Sofiassa lauantaina 7. toukokuuta. 
Tuohustulen uusi verkkolehti avautuu huhtikuun lopussa osoitteessa tuohustuli.fi.
Nimiehdotuksia satelee jo hyvää vauhtia Valamon luostarin Facebook-sivuille. Nimiä kerätään vappuun saakka, minkä jälkeen yleisöllä on mahdollisuus äänestää suosikkejaan.
Valamon luostarissa vihittiin sunnuntaina 10.4. munkiksi veli Mikael, joka sai vihkimisen yhteydessä nimen munkki Rafael. Lintulan luostarin sisar Juliana vihittiin nunnaksi torstaina 7. huhtikuuta nimellä nunna Siluana.
Palmusunnuntaina palkittiin taas kasvatustyössä eri tavoin ansioituneita äitejä Uspenskin katedraalissa.
Arkkipiispa Leo tapasi Kuopion seudulle asettuneita Ukrainan pakolaisia 1. huhtikuuta. Samankaltaiset kokemukset yhdistävät kansojamme – ortodoksisen uskon lisäksi.
Suomen ortodoksisen kirkon keskustalolla Kuopiossa järjestetään rukoushetki ja tutustumistilaisuus perjantaina 1. huhtikuuta kello 10 alkaen.
Hiljaisuuden retriitti on oiva mahdollisuus kerätä voimia. Aamun Koitto kokosi tietoja lähiaikojen ortodoksisista retriiteistä.
Metropoliitta Panteleimonin piispaksi vihkimisestä tulee kuluneeksi 25 vuotta 16. maaliskuuta. Koska eläköitynyt piispamme on kunnostautunut myös dekkaristina, Aamun Koitto pyysi metropoliittaa haastattelemaan itse itseään – pilke silmäkulmassa.
Elämme suuren paaston aikaa, jonka loputtua koittaa Kristuksen ylösnousemuksen juhla. Mutta miten on mahdollista rauhoittua hiljaisuuteen ja katumukseen sotauutisten keskellä?