Arki & ihmiset

Teologista sisältöä voi käsitellä myös kansantajuisesti. Pyhien äitien opetuksen kohdalla ongelmana on tekstien puute.
Joulukuussa teologian tohtoriksi väittelevän Harri Huovisen väitöskirjaprojekti ajautui toistuvasti umpikujiin, kunnes hän ymmärsi olevansa paitsi akateemisella, myös hengellisellä polulla.
Sodan kauhuista huolimatta kiovalainen isä Sergiy Berezhnoy painottaa, että viha ei ole ratkaisu. Hänen mukaansa tulevaisuus voi rakentua aikanaan vain anteeksiantamisen kautta.
Valamon luostarissa keskiviikkona päättynyt Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokous satsasi lisää rahaa, jotta Aamun Koitto ilmestyisi viisi kertaa ensi vuonna. Lukijoille printtilehti on tärkeä, ja se halutaan kotiin jaeltuna.
Maria Hattunen toimii päätyönsä ohella myös Aamun Koiton toimitussihteerinä ja katekumeeniopettajana.
Filantropia, ONL ry. ja Suomen ortodoksisen kirkon palvelukeskuksen kirkkopalvelujen koordinaattori Sirpa Okulov tekivät yhdessä soittokierroksen seurakuntiin kuullakseen kokemuksia ukrainalaisten kohtaamisista. Keskusteluissa selvisi, että ne vaihtelivat jonkin verran eri hiippakuntien alueilla.
Metsä on juuri nyt päivänpolttava puheenaihe. Valamon luostarilla on takanaan vuosisatainen yhteinen historia paitsi oman metsän, myös erityisesti visakoivun kanssa, jonka kuutiohinta voi nousta huimasti tavalliseen koivuun nähden.
Väitöskirjaansa valmisteleva kanttori Riikka Patrikainen kertoo osallistumisestaan maailmanlaajuiseen GETI-koulutusohjelmaan.
Diakoniatyöntekijä Katja Vilponiemi pohtii kirjoituksessaan armolahjaa. "Sana itsessään kuulostaa helposti niin ylevältä – olisiko minullakin muka sellaisia jaettavaksi?"
Kirkkoherra, rovasti Timo Honkaselkä täyttää lokakuussa 50 vuotta. Ensi vuonna tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun hänet vihittiin papiksi.
Viime päivät nostivat taas esiin keskustelun naisen asemasta Suomen ortodoksisessa kirkossa. Naistenkin näkemykset jakautuvat sen suhteen, miten he kokevat oman roolinsa.
Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko aloittaa 25-vuotisjuhlansa vieton 4. syyskuuta, ja seuraava viikko on täynnä kiinnostavaa ohjelmaa.
Viinijärvellä Jumalanäidin Tihvinäläisen ikonin kirkossa järjestettiin sunnuntaina 4.9. yllätysjuhlat, joiden keskipisteenä oli kanttori Kaisu Potkonen.
Isä Tuukka Rantasen aiemmin julkaistu blogikirjoitus julkaistaan nyt uudelleen luomakunnan päivän kunniaksi. Näin se alkaa: ”Alussa Jumala loi taivaan ja maan, veden, kuun ja auringon. Hän teki puut, linnut ja muut eläimet sekä muovasi maan tomusta ihmisen. Mutta koiraa Hän ei tehnyt. Hänellä oli
Paluu yhteisen ehtoollislusikan käyttöön on puhuttanut ortodokseja viime päivinä. Mutta miten tällaiseen käytäntöön päädyttiin alun perin?
Kirkkomuseo RIISAn Ikonin kaunistajat -näyttelyssä on esillä karjalaisia ja ukrainalaisia käspaikkoja. Museo sai viime vuonna hienon lahjoituksen, joka sisälsi 82 käspaikkaa. Suurin osa näistä on ukrainalaisia.
Uutiset kertovat yhä enenevässä määrin lasten ja nuorten pahoinvoinnista. Mikä siis on vialla? Näin kysymykseen vastaa kirkkomme diakoni, kirjailija ja psykiatri Joel Haahtela.
Uuden kirkkovuoden alku innostaa monet tutustumaan ortodoksiseen uskoon. Katekumeenikurssi on suositeltava ensiaskel, mutta muitakin vaihtoehtoja löytyy.
Luostarit ja yrtit ovat kuuluneet yhteen koko luostarilaitoksen historian ajan. Suomessa erityisesti Lintulan Pyhän Kolminaisuuden nunnaluostari jatkaa tätä ikivanhaa perinnettä – ja nyt lähiruoan suosio ja luonnonmukainen viljely ovat vahvoja valtteja.
Historiantutkijaksi ennen pappeutta valmistunut ja 31. heinäkuuta 60-vuotispäiväänsä juhliva rovasti Timo Tynkkynen näkee itsensä osana pitkää jatkumoa.
Äiti Marian tukikohtana toiminutta rakennusta ei enää ole osoitteessa 77 Rue de Lourmel, mutta samalla paikalla sijaitsevan rakennukseen porraskäytäväsyvennyksen sisäseinässä on paikan historiasta kertova kyltti.