Laatokan Valamon luostari vanhassa valokuvassa
Kulttuuri

Laatokan Valamoa voi nyt ihailla entisajan pyhiinvaeltajan silmin valokuvanäyttelyssä

Aikamatka Sortavalaan ja Valamoon -valokuvanäyttely on avoinna GalleriArissa Mikkelissä 4.–29.6. välisenä aikana.
| Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Eri kuvalähteitä
Laatokan Valamon luostari vanhassa valokuvassa

Aikamatka Sortavalaan ja Valamoon -valokuvanäyttely on johdattaa katselijansa muun muassa entisajan Laatokan Valamoon. "Vanhan" Valamon luostariin liittyviä valokuvia on nähtävillä kaikkiaan 38, minkä lisäksi on mahdollista tutustua alueen karttaan. Laatokan Valamolle on varattu näyttelyssä oma huone.

– Valamosta otetut kuvat ovat paljolti Valamo-seuran arkistosta ja joitakin minun kokoelmastani, kertoo näyttelyn tuottaja Tuula Roitto.

– Sortavala-kuvat ovat postikorteista, pääasiallisesti 1930-lukua ja minun kokoelmastani. Sortavan osalta pääosssa on arkkitehtuuri, kun taas Valamossa liikumme enemmän 1930-luvun matkailijan tai pyhiinvaeltajien mukana – mitä kaikkea oli mahdollista kokea.

Aikamatka Sortavalaan ja Valamoon -valokuvanäyttely GalleriArissa Mikkelissä 4.–29.6.
Kasarminkatu 3, Mikkeli
Avoinna: ti–pe 10–17, la 10–13, su–ma suljettu, la 15.6. 9–20 ja su 16.6. 9–17

Pääkuva ylhäällä: Pääluostari nähtynä uloimmaisen kehän pohjoispuolelta. Oikealla näkyy sairaalan kirkon kupoli. Kuvassa oleva munkki on pukeutunut työasuun eli hän on suorittamassa kuuliaisuustehtäväänsä. Valokuvaaja tuntematon.

Igumenien hautausmaa Laatokan Valamossa ennen vanhaan
Igumenien hautausmaa oli suosittu käyntikohde entisajan Laatokan Valamossa. Kuvan matkailijat ovat hautausmaan kirkon portailla. Takana näkyy hautausmaan kellotorni. Valokuvaaja: tuntematon 

Laatokan Valamon luostari vanhassa valokuvassa
Pääluostari Luostarinlahdelta nähtynä. Etualalla näkyvät ulomman kehän rakennukset. Keskellä olevat tornit kuuluvat Kristuksen kirkastumisen muistolle pyhitettyyn pääkirkkoon. Oikealla näkyy Pietarin ja Paavalin kirkon torni. Luostarin ympärillä oli laaja puutarha. Kuva: Ateljé Schildt/Iffland/Valamo-seuran kokoelma


 

Valamo-valokuvanäyttelyn avajaiset Mikkelissä 4.6.2024
Valokuvanäyttelyn avajaisia vietettiin 4. kesäkuuta, ja tuolta päivältä on napattu myös alla oleva kuva. Kuvassa vasemmalta oikealle: näyttelyn tuottaja Tuula Roitto, Valamo-seuran puheenjohtaja Risto Voipio ja Sortavala-asiantuntija Asta Ruokolainen.