Ajassa

Arkkimandriitta Mikael (Nummela) asetettiin sunnuntaina 23. tammikuuta 2022 Valamon luostarin igumeniksi. Mutta mitä kaikkea igumeniksi asettaminen pitää sisällään?
"Tämä piispansauva on paimensauva, piispan apostolisen paimentehtävän merkki. Kätten päällepanemisen kautta tämä armo ja tehtävä on nyt Sinulle annettu", arkkipiispa lausui.
Arkkimandriitta Sergein kanoninen virkaan nimittäminen tapahtuu Uspenskin katedraalissa lauantaina 15. tammikuuta. Seuraavana päivänä on vuorossa piispaksi vihkiminen samassa pyhäkössä, ja toimitusta voi seurata suoratoistoähetyksenä.
Valamon luostarin aiempi igumeni ja sittemmin Haminan piispaksi valittu arkkimandriitta Sergei vihitään piispaksi sunnuntaina 16.1.2022 Uspenskin katedraalissa. Mutta mistä piispaksi vihkimisessä on kyse, ja mitä siinä tapahtuu?
Valamossa vuodesta 2013 kilvoitellut arkkimandriitta Mikael luottaa uudessa kuuliaisuustehtävässä Jumalan apuun ja pyhittäjäisien Sergein ja Hermanin esirukouksiin.
Karhapään sukuun kuuluva Anne-Mari Tiainen kävi Kokonniemen kalmistossa päivälleen 103 vuotta pyhän marttyyrin ja tunnustaja Johanneksen hautajaisten jälkeen.
Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo on pian toiminut arkkipiispana täydet 20 vuotta. Piispaksi vihkimisestä tulee puolestaan vuoden 2022 alkupuolella kuluneeksi 43 vuotta.
Toimintaohjeessa on otettava huomioon erityisesti lapset, vanhukset ja haavoittuvassa asemassa olevat henkilöt.
– Piispalle hyödyllisiä ominaisuuksia ovat taito kuunnella toisia sekä olla kärsivällinen ja sovitteleva, sanoo 8. joulukuuta 60 vuotta täyttävä Oulun metropoliitta Elia.
Uusimpien Aamun Koitto -näköislehtien linkit lisätään tähän artikkeliin sitä mukaa, kun ne ovat saatavilla.
Apulaispiispaksi valittu igumeni Sergei toimii Valamon luostarin johtajana vuoden loppuun. Sen jälkeen koittaa lähtö luostarista, missä hän on asunut yli puolet elämästään, 31 vuotta.
Piispainkokous suoritti vaalin ehdollepanon tiistaina ennen puoltapäivää.
Apulaispiispan vaali on määrä toimittaa torstaina 25.marraskuuta.
Apulaispiispan vaali nousi odotetusti kirkolliskokouksen avajaispäivän ykköspuheenaiheeksi.
Kirkolliskokoukselle on tehty aloite jumalanpalvelustekstien kääntämiseksi koltansaameksi. Aamun Koitto kuunteli kaksi painavaa puheenvuoroa asian puolesta.
Kirkolliskokouksen täysistunnot ovat julkisia, ja niitä voi seurata verkossa. Myös Aamun Koitto on paikalla poimimassa kiinnostavia puheenaiheita ja kommentteja.
Suomen ortodoksisella kirkolla on ollut vuosikymmenten varrella jo toistakymmentä apulaispiispaa, ja lähes kaikki itsenäisyyden aikaiset ortodoksiset piispat ovat aloittaneet uransa apulaispiispana.
Suomen ortodoksinen kirkko lanseeraa 26. marraskuuta ilmestyvän Aamun Koiton välissä sielunhoitotahtoa ilmaisevan kortin. Mutta miksi se on tarpeen? Lue uusin printtilehti, niin tiedät!
Esirukouksin voi saatella niin eläviä kuin jo kuolleita läheisiä – joko yksin tai yhdessä seurakunnan kanssa.
Tämä juhlahaastattelu on julkaistu alun perin Kirkkonummen Sanomissa 19. kesäkuuta 2016. Nyt nostalginen teksti julkaistaan päivitettynä uudelleen, kun Pokrovan kirkko juhlii 20 vuottaan ja Pokrovan yhteisö 25-vuotista olemassaoloaan.
Ikonimaalaus on nostattanut kirkossamme suuria tunteita etenkin viime aikoina. Mihin tai kehen pitäisi luottaa ikonografisissa kysymyksissä?
Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo osallistuu juhlaliturgiaan.
Järjestyksessä toinen, valtakunnallinen Aamun Koitto on ilmestynyt printtilehtenä.
Tällä kertaa keräyksen olisi pitänyt kestää aina lokakuun loppuun, mutta pienkeräyksen maksimisumma saavutettiin jälleen odotettua aiemmin.