Maailmalta

Valamosta tuttu kirjastonhoitaja ja Aamun Koiton bloggaaja Virva Suvitie kirjoitti matkakertomuksen, joka vie lukijan useisiin pyhiin paikkoihin Isossa-Britanniassa, Kreikassa ja Italiassa. "Eihän meillä täällä ole pysyvää kaupunkia, vaan me odotamme ikävöiden sitä kaupunkia, joka tulee." (Kirje
Neuvostoliitossa agitointi ja propaganda olivat valtion keino "opastaa", ohjeistaa ja varoittaa kansalaisiaan neuvostojärjestelmää horjuttavista "uhkista". Keskuskomitean alaisuuteen jo 1920-luvun alussa perustettu agitaation ja propagandan toimisto, eli agitprop, valvoi ja määritteli mitä
Ukrainalaisella kirjailijalla, Lesja Ukrajinkalla (Larysa Petrivna Kosa Lesia Ukrainka-Kvitkalla) on kotimaassaan kansalliskirjailijan asema. Nyt Ukrainan sodan aikana jopa Moskovassa kirjailijan patsaan ympäristö on täyttynyt sotaa vastustavien ihmisten tuomista kukista.
 «Це правда, що ви святкуєте іменини, а не дні народження?» «У вас справді каблучка не на тому пальці?»
Turkin lisäksi maanjäristyksissä on kärsinyt myös Syyria.
ONL:n ja Ekumeenisen patriarkaatin perinteinen nuorisovaihto merkitsi tänä vuonna suomalaisnuorten matkaa Istanbuliin. Matkakertomuksen on kirjoittanut Santeri Keränen, yksi vaihtoon osallistuneista.
Pyhän Paula Roomalaisen muistopäivää vietetään 26. tammikuuta. Kaksi pyhän Paula Roomalaisen tyttäristä, Blesilla ja Eustochium, on niin ikään luettu pyhien joukkoon.
Vaikka virolaisia ja suomalaisia pidetään veljeskansoina, veljesten tiet ovat olleet sangen erilaiset. Teiden eroista kertoo osaltaan Viron kirkon pyhien marttyyrien määrä. Suomessa heistä tunnetaan parhaiten pyhä Platon Tallinnalainen, jota muistelemme 14. tammikuuta.
Emerituspaavi Benedictus XVI kuoli vuoden 2022 viimeisenä päivänä 95 vuoden iässä.
"Koskaan ihmiskunnan historiassa ei kansojen välinen rauha ole ollut itsestäänselvyys. Rauha on ollut sitä vastoin monien innoittuneiden, rohkeiden ja itsensä uhraavien toimien tulosta, se on syntynyt väkivallan vastustamisesta ja sodan torjumisesta erimielisyyksien ratkaisun välineenä. Se on
Mitä tiedämme Jeesuksen syntymästä Raamatun perusteella? Entä muiden tunnettujen lähteiden perusteella?
Pyhiinvaellus Montserratin vuorelle tarjoaa pienen piipahduksen katolisuuteen. Montserrati sijaitsee noin 60 kilometriä Barcelonasta luoteeseen. Sen poikkeukselliset kalliomuodot ovat ihmisten mielestä vaikuttaneet ilmeisesti kuin sahaten tehdyiltä, sillä paikan saanut nimi tarkoittaa suomeksi
Viron valtion ja Viron Moskovan patriarkaatin alaisen ortodoksisen kirkon rajankäynti nostattaa esiin useita kiperiä kysymyksiä.
Tapaamisen aikana patriarkka Bartolomeos ilmaisi jälleen kerran tukensa Venäjän hyökkäyssodan koettelemalle Ukrainan kansalle.
Venäjä pysyy otsikoissa päivästä toiseen. Myös historian saatossa on eletty mullistuksen hetkiä, kuten Venäjän viimeiseksi jääneen tsaariperheen synkkään kohtaloon johtaneet tapahtumat osoittavat. Viittauksia uskosta Jumalaan ja Hänen määräämäänsä kohtaloon löytyy tsaariperheen kirjeenvaihdosta
Ruotsin ja koko Skandinavian metropoliitta Kleopas vierailee parhaillaan Suomessa, ja matkaohjelmaan mahtuu useita kohteita eri puolilta Helsingin hiippakuntaa.
Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokouksen toiseksi viimeinen päivä 7.9. muodostui jännitysnäytelmäksi poliittisten julkilausumien ympärillä. Yksimielisyyttä oli vaikeinta saavuttaa Ukrainan sotaa ja Lähi-Itää koskevista julkilausumista. 
Maria Mountraki valittiin vastikään Kirkkojen maailmanneuvoston keskuskomitean jäseneksi. Puheenvuorossaan hän kritisoi suorin sanoin ortodoksista kirkkoa naisen asemaan liittyen. – Jos naisena olen voimakastahtoinen, olen kiusankappale, jos olen vahva, en ole tarpeeksi kiltti niin kuin naisen ja
Ortodoksisen kirkon tämänhetkinen kriisi konkretisoitui sunnuntainaamuna 4. syyskuuta Karlsruhessa, kun kaikki ortodoksit eivät osallistuneet samaan liturgiaan.
Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokouksessa kuultiin isä Rostyslav Dudarenkosta, jonka venäläiset sotilaat ampuivat Kiovan lähellä 5. maaliskuuta. Kuitenkin Karlsruhen kokouksesta kantautuu positiivisiakin uutisia: siellä ovat nyt läsnä Ukrainan autokefaalisen kirkon, Ukrainan Moskovan
Patriarkka Bartolomeoksen puhe Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokouksessa oli täynnä valoa, vaikka hän maalasi realistisin värein kuvan maapallon tilanteesta.
Sen sijaan Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokouksessa niin ikään eilen puhunut isä Ioan Sauca perusteli laajasti sitä, ettei järjestö ole halukas karkottamaan Venäjän ortodoksista kirkkoa jäsenyydestään, vaikka sitä on ehdotettu.