Maailmalta

Kirkkomme aarteita -sarjassa tarkastellaan nyt RIISAn kokoelmien valokuvia karjalaisista tytöistä, jotka lähetettiin 1900-luvun alussa Valko-Venäjän ja Puolan rajalla sijaitsevaan luostariin.
Mitä tiedämme Jeesuksen syntymästä Raamatun perusteella? Entä muiden tunnettujen lähteiden perusteella?
Jutussa käsiteltiin patriarkka Bartolomeoksen ja presidentti Joe Bidenin kohtaamista sekä patriarkan vierailua Yhdysvalloissa.
Pyhät äidit -sarjassa esitellään nyt pyhä Juliana Lazarevolainen (k. 1604), jonka muistoa vietetään toinen tammikuuta.
Filantropian kumppanijärjestön toimistolla Etiopiassa eletään hiljaisen ja pelonsekaisen odotuksen vallassa. Levottomuudet maassa eri ryhmien välillä ovat kiihtyneet pitkin syksyä ja nyt taistelujen kerrotaan lähestyvät pääkaupunkia.
”Tämä on Marian, evankelista Markuksen äidin, talo ja Jeesuksen ja opetuslasten viimeisen ehtoollisen pitopaikka." Näin lukee tekstissä, joka riippuu kehystettynä Jerusalemin Pyhän Markuksen luostarin kirkon seinällä.
”Timantinkirkas nainen”, luonnehtii äiti Kristoduli kirjassaan pyhää Nonnaa, joka oli syntyisin kristitystä perheestä Kappadokiassa. Hänen puolisonsa Gregorios Vanhempi oli Nazianzoksen kaupungin virkamies.
Pyhän Daavidin luostari Eviassa pelastui ihmeellisesti, samoin kuin monet luostarit, kirkot ja kappelit, jotka olivat käytännössä liekkien armoilla.
60-vuotiaana menehtynyt arkkimandriitta Mefodi (1961- 2021) tuli tutuksi myös suomalaisille pyhiinvaellusmatkojen myötä.
Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo on esittänyt tänään osanottonsa Ateenan arkkipiispalle Hieronymokselle sekä Suomen Kreikan suurlähettiläälle Georgios Ayfantikselle happoiskun johdosta, jonka seurauksena Kreikan ortodoksisen kirkon seitse
On olemassa kulunut sanonta siitä, että suomalaiset haluavat tietää, mitä mieltä ulkomaalaiset ovat Suomesta tai kulttuurimme eri ilmiöistä. Aamun Koitto selvitti yhden ulkomaalaistaustaisen ortodoksin vaikutelmia suomalaisesta ortodoksisuudesta.
Ekumeenisen patriarkaatin Pyhä Synodi on päättänyt, että leskeytynyt tai syyttään avioeroon päätynyt pappi voi tietyin ehdoin solmia toisen avioliiton.
Telmessoksen arkkipiispa Job esitti vastikään toiveen, että ensimmäisen kirkolliskokouksen merkkipäivä herättäisi kristittyjä tavoittelemaan ykseyttä myös ajanlaskun osalta. Näin ajatus otettiin vastaan Vatikaanissa ja Venäjällä.
Nikos Manginas dokumentoi patriarkaatin elämää tiiviisti yli kolmen vuosikymmenen ajan.
Viikonloppuna haudan lepoon siunatulla Edinburghin herttualla oli vahvat siteet ortodoksisuuteen.
Pyhä Emilia tunnetaan pyhän Basileios Suuren, pyhän Makrinan, pyhän Gregorios Nyssalaisen ja pyhän Naukratioksen äitinä.
Dumitru Stăniloaen kasvuympäristöllä oli suuri vaikutus hänen hengellisyyteensä.
Ekumeenisen patriarkaatin Pyhä Synodi teki kokouksessaan myös muita henkilövalintoja.
Isä Vladimir Sokratilin vertailee Suomen ortodoksinen kirkon ja Ekumeenisen patriarkaatin toimia pandemian torjunnassa.
Riehakkaan juhlahumun takaa meitä katselee yksi 400-luvun suurista pyhistä, Irlannin valistaja.
Neljäskymmeneskuudes Serbian patriarkka Porfirije aloittaa tehtävässään menetysten keskellä. Hän joutui itsekin koronakaranteeniin kuun alussa.