Viipurin piispa Aleksanterin piispaksi vihkiminen
Kulttuuri

Kirkkomme aarteita: Piispa Aleksanterin kotkamatossa kuvastuu vanha Viipuri

Kirkkomme muistaa Helsingin piispa Aleksanterin kuolinpäivää 13. lokakuuta.
| Teksti: Ilona Pelgonen, Susanna Somppi | Kuva: RIISAn valokuva-arkisto, Marika Minkkinen, RIISA
Viipurin piispa Aleksanterin piispaksi vihkiminen

RIISAn kokoelmiin kuuluu piispa Aleksanterin kirkollisia arvoesineitä sekä valokuvia ja kirjeitä. Yksi näistä on Sortavalassa valmistettu kotkamatto. Se annettiin lahjana Viipurin piispa Aleksanterille hänen intronisaatiotaan varten 21. syyskuuta 1935.

Suojärvellä syntynyt piispa Aleksanteri (Karpin, 1883–1969) oli Suomen hiippakunnan ensimmäinen kotimainen piispa.  Hänen vihkimyksensäkin oli historiallinen, koska se suoritettiin Suomessa Sortavalan katedraalissa, eikä kuten aiemmin Pietarissa tai Konstantinopolissa.   

Sortavalassa toimi 1930-luvulla aktiivinen Tiistaiseuran alainen kirkkopukutoimikunta (1928–39). Toimikunnan jäsenet vastasivat kirkkotekstiilien hoidosta ja osallistuivat lisäksi kansallisen kirkkotekstiilitaiteen luomiseen. Moskovan patriarkaatista irtautumisen jälkeen Suomen ortodoksit hakivat omaa kansallista identiteettiään. Arkipiispa Herman toivoi seurakuntien naisten valmistavan tekstiilejä, joista ”välittyisi elävä harrastus, kansalliset piirteet sekä käsillä tehty työ”. Sortavalan kirkkopukutoimikunta vastasi arkkipiispan toiveeseen ja valmisti kansallistamisen hengessä suomalais-karjalaisia tekstiilejä kirkon käyttöön.

Piispa Aleksanterin kotkamatto
Piispa Aleksanterin kotkamatto. Kuva: Marika Minkkinen, RIISA.

Villalangoilla ristipistoin kirjottu, 63 x 115 senttimetrin kokoinen kotkamatto on nykyään esillä RIISAn kokoelmanäyttelyssä. Kirkkoväelle tutut piispallisissa palveluksissa käytettävät kotkamatot ovat pieniä ja pyöreitä. Piispaa vihittäessä käytetään kuitenkin suurempaa, suorakaiteen muotoista mattoa. Piispa Aleksanterin kotkamaton alareunassa näkyy Viipurin kaupunkimaisema rakennuksineen. Kaupungin yläpuolella on ruskeasävyinen kotka siivet avattuina sinisävyisellä, pilvisellä taivaalla. Maton reunoja kiertää tyylitelty punamusta meander-ornamentti. Alhaalla keskellä on kuvio, jossa on päällekkäin kirjaimet W ja H. Ne viittaavat Viipurin hiippakuntaan.

Piispa Aleksanterille lahjoitetun kotkamaton suunnitteli ylidiakoni Leo Kasanskij (myöh. Kasanko) ja sen kirjoi kirkkopukutoimikunnan jäsen rouva Vera Kasanskij.

Piispa Aleksanteri oli kaitsenut Viipurin hiippakuntaa viisi vuotta, ennen kuin tuli aika lähteä evakkoon. Sodan jälkeen hän asettui Helsinkiin, ja hänestä tuli Helsingin hiippakunnan piispa. Esipaimen nukkui kuolonuneen vuonna 1969. Kirkkomme muistaa piispa Aleksanteria hänen kuolinpäivänään 13. lokakuuta.  

Palveli kirkkoa kuolemaansa asti

Vuonna 1883 syntynyt piispa Aleksanteri (Karpin) palveli kirkkoamme pitkään ja jatkoi työtään kirkon hyväksi kirjaimellisesti kuolemaansa asti. Hän kuoli rauhallisesti keinutuolissaan kirkollishallituksen lounastauolla 13.10.1969.

Ennen sotia Aleksanteri toimi Annantehtaan seurakunnan kirkkoherrana Suojärvellä. Hän puolusti lujasti kirkolliskokouksen päätöstä uuteen ajanlaskuun siirtymisestä.

Vuonna 1930 leskeksi jäänyt Aleksanteri toimi Sortavalan pappisseminaarin opettajana vuodesta 1933 vuoteen 1935, jolloin hänet valittiin Viipurin piispaksi. Piispaksi vihkimisen Sortavalan katedraalissa toimittivat arkkipiispa Herman, Tallinnan ja koko Eestin metropoliitta Aleksanteri ja Petserin luostarin johtaja arkkipiispa Nikolai 21.9.1935. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun itsenäisessä Suomessa toimitettiin ortodoksisen piispan vihkiminen, sillä aiemmat vihkimiset oli toimitettu joko Venäjällä tai Konstantinopolissa.

Sotien jälkeen piispa Aleksanteri asettui Helsinkiin ja hänestä tuli vastaperustetun Helsingin hiippakunnan ensimmäinen piispa. Hänet tunnettiin ahkerana ja arvostettuna ortodoksisen perinteen ja hengellisyyden tulkkina. Tästä todistaa myös hänen kirjallinen tuotantonsa, johon voi tutustua teoksissa Uskon portilla ja Ikkuna iäisyyteen.

Rakastetun esipaimenen hautauksen toimittivat arkkipiispa Paavali ja apulaispiispa Johannes yhdessä. Hautauspalvelukseen osallistui 40 pappia ja diakonia sekä suuri joukko rippilapsia ja seurakuntalaisia.

Piispa Aleksanteri on haudattu Helsingin ortodoksiselle hautausmaalle.

Pääkuva ylhäällä: Vihkimisen toimittivat arkkipiispa Herman, Tallinnan ja koko Eestin metropoliitta Aleksanteri sekä Pihkovan Petserin luostarin johtaja piispa Nikolai. RIISAn valokuva-arkisto.

 

Kirjoittaja Ilona Pelgonen on RIISAn amanuenssi.

Juttua muokattu 12.10. klo klo 09:35 lisäämällä kuvaus piispa Aleksanterin elämästä.