Kulttuuri

Kiehtova uutuusteos esittelee Hagia Sofian kirkkoja ympäri maailmaa

Kulttuurikeskus Sofiassa Helsingissä pidettiin syyskuun lopussa merkittävä kansainvälisen teoksen Suomen-julkistamistilaisuus.
| Teksti: Vlada Wahlstén, Susanna Somppi | Kuva: Vlada Wahlstén
Hagia Sofia -kirjoja pinossa

Kansainvälisen ortodoksisen parlamenttien välisen yhteistyöelimen (Interparliamentary Assembly on Orthodoxy) julkaisema teos Hagia Sophia, The churces of the Wisdom of God around the world esittelee kaikkiaan 37 Jumalan Pyhälle Viisaudelle Sofialle pyhitettyä kirkkoa ympäri maailmaa kaikkiaan 12 maassa aina Bulgariasta Iso-Britanniaan ja Kreikasta Kiinaan saakka.
Metropoliitta Ambrosius korosti julkistamistilaisuuden puheessaan Hagia Sofian merkitystä koko kristikunnalle.

Metropoliitta Ambrosius kulttuurikeskus Sofiassa 2023

– Hagia Sofia tulee aina pysymään osana kristillistä perintöä, eikä mikään voi muuttaa tätä tosiasiaa. Tarvitsemme erityisesti näinä aikoina solidaarisuutta ja yhteistyötä, metropoliitta Ambrosius sanoi.

Politiikka vaikuttaa pyhäkköihin

Teoksen taustoja ja 30-vuotisjuhlaansa viettävän ortodoksisen parlamenttienvälisen yhteistyöelimen taustoja avattiin videoesittelyssä. Viesti oli selvä: Hagia Sofian muuttaminen moskeijaksi on poliittinen teko, joka on väärin kummankin uskonnon, niin kristittyjen kuin muslimienkin näkökulmasta.

Eikä alun perin kirkoksi rakennettua pyhäkköä saisi muuttaa, vaan sen historia ja vaikutus ulottuu kaikkialle ortodoksisiin maihin. Ja juuri tämän yhteisen muistin ja perinnön vaalimiseksi myös tämä Hagia Sofiasta ympäri maailmaa kertova teos on luotu.
Tilaisuudessa kuultiin myös merkittäviä asiantuntijoiden puheenvuoroja.
Bysanttiin erikoistunut tutkija ja professori Paavo Hohti viittasi puheessaan suomalaiseen kirjailija Mika Waltariin ja tämän kuvaukseen Hagia Sofiasta.
Professori kirkkoarkkitehtuurin asiantuntija Renja Suominen-Kokkonen toi puheenvuorossaan esille, kuin Hagia Sofia on vaikuttanut suomalaiseen ortodoksiseen kirkkoarkkitehtuuriin.

Tilaisuuden päätöspuheenvuoron piti I.A.O.:n pääsihteeri Maximos Charakopoulos. Hän korosti selkeästi, että I.A.O tuomitsee yksimielisesti Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan, ja seisoo Ukrainan tukena. Tämä oli olennainen viesti, sillä kirjassa esitellään myös lukuisia Venäjän Pyhän Sofian kirkkoja.
Tilaisuuteen oli saapunut useita parlamenttienvälisen yhteistyöelimen maiden edustajia muun muassa Kreikasta, Georgiasta, Montenegrosta ja Makedoniasta. Paikalla oli myös diplomaatteja ja Kreikan suurlähettiläs Natalia Karageorgou.
Kirja on ostettavissa Kulttuurikeskus Sofiassa hintaan 40 euroa.
Teos on tarkoitus kääntää 12 kielelle. Tällä hetkellä kirja on saatavilla maassamme ainoastaan englanninkielisenä.

Hagia Sofia -valokuvanäyttely Sofiassa 2023
Valokuvanäyttely Pyhän Sofian pyhäköistä ympäri maailman kulttuurikeskus Sofiassa.

Mielenkiintoista kurssitarjontaa tulossa

Kulttuurikeskus Sofiaan kuuluu muutakin uutta kuin kirjan julkistaminen.

– Sofia-keskuksessa on alkamassa uudenlainen syksy: päätaloon on juuri valmistunut 25 uutta, nykyaikaista huonetta kokous- ja vieraskäyttöön. Viereisessä kappelissa jatkuvat hartaudet ortodoksisen perinteen mukaan, kertoo metropoliitta Ambrosius.

Lisäksi hän vinkkaa Sofian kurssitarjonnasta.

– Keskeinen tavoitteemme on avata idän kirkon rikasta hengellistä perinnettä tämän päivän ihmisille. Ohjelmassa on luentoja ja keskustelua ikoneista sekä liturgisista teemoista. Samoin on tarjolla erilaisia hiljentymiskursseja. Näin Sofia osaltaan pyrkii vastaamaan aikamme valtavaan elämänkatsomukselliseen etsintään.

Esimerkiksi lauantaina 11. marraskuuta puhutaan asiantuntijoiden johdolla Venäjän aatteista ja ideologioista, jotka ovat Ukrainan sodan taustalla – ei siis itse sodankäynnistä. Lokakuun lopulla alkaa seminaarisarja kuoleman tematiikasta.

Kirja julkistamistilaisuus kokosi kulttuurikeskus Sofiaan kansainvälisiä vieraita.
Julkistamistilaisuus kokosi Sofiaan myös kansainvälisiä vieraita.

Juttua on muokattu 19.10.2023 klo 14:25 poistamalla vanhentunut ajallinen yksityiskohta valokuvanäyttelyyn liittyen.