Kulttuuri

Kaksin-kirja kertoo lapsille yksinhuoltajaperheen arjesta villisikaemon ja pikkupossun kautta

Vähävaraisesta arjesta lapsille – Uspenskin katedraalikuoron laulaja ja kustannustoimittaja Mili Bunda ei arvannut, kuinka ajankohtainen kirja tuleekaan julkaisuhetkellä olemaan. Kesäkuussa julkaistaan Kaksin, eli kuvakirjaikäisille lapsille suunnattu teos, jossa kerrotaan yksinhuoltajaperheen elämästä. Kirja valottaa ikätasoisella ja ajankohtaisella tavalla vähävaraista arkea pienille lapsille.
| Teksti: Vlada Wahlstén | Kuva: Maria Hovilainen
Kaksin-kirjan kansi

Kirjan on kirjoittanut aikuisiällä ortodoksiseen kirkkoon liittynyt Mili Bunda, joka on helsinkiläinen monipuolinen ääni- ja tekstityöläinen, kustannustoimittaja ja äänikirjalukija.

– Palvelustehtävänä minulla on onni laulaa Uspenskin katedraalikuorossa. Kasvoin itse vähävaraisessa yksinhuoltajaperheessä, ja myöhempäänkin elämänpolkuuni on mahtunut monenlaisia vaiheita. Kirjan aihe siis koskettaa myös omakohtaisesti, mutta on kuitenkin jo riittävän etäällä nykyhetkestä.

Julkaisuhetkellä kirja koskettaa tavalla tai toisella yhä useampaa lasta.

– En olisi arvannut, kuinka ajankohtaiseksi teos tulee uusien hallituksen ajamien säästötoimien myötä. Myös huvipuistojen hinnat ovat kallistuneet, joten tämä teos voi tarjota mahdollisuuden näiden asioiden käsittelemiseen lapsen kanssa.

Kirjassa päähenkilönä on pikku possu, joka asuu kaksin Villisikaemonsa kanssa turvallisessa ja lämpimässä metsäkodissaan. Äiti on välillä aika väsynyt eikä perheen rahavaroissakaan ole hurraamista, joten pettymyksiltä ei voida välttyä. Onneksi kaikenlaisista tunteista on mahdollista selvitä yhdessä ja pohtia sitä, mikä elämässä on kaikista tärkeintä.

Kirjoitusprosessissa on konsultoitu Yhden vanhemman perheiden liiton asiantuntijoita. Kirjan visuaalisen maailman on luonut Maria Hovilainen, helsinkiläinen kuvittaja ja lastenkirjailija. 

 

Kaksin-kirjan kansi