Blogi

Ekologisia ja luomakunta-aiheisia kirjavinkkejä syksyyn

Patriarkka Bartolomeoksen innoittamana ja uuden kirkkovuoden alettua kokosin kymmenen teoksen kattauksen, jossa käsitellään luontoa, luomakuntaa sekä eläinaiheita ortodoksisesti ja kristillisesti. Näiden kirjojen avulla voi lähestyä Jumalaa ja pohtia omaa tai vaikka kastemadon osaa pyhittyvässä kokonaisuudessa.
Virva_Suvitie_blogikuva
Virva Suvitie

12-vuotias kummityttöni Alisa lähetti viime viikolla perheelle kuvan, jossa mato ylitti asvaltoitua tietä. Hän sanoi, ettei voi jatkaa matkaa ennen kuin saa valvottua, että tuo pieni matelija pääsee turvallisesti ajoradan yli. Mietin silloin, kykenenkö itse toimimaan samanlaisella rakkaudella sen tai vaikka punkin, hyttysen saatikka tällä hetkellä sienimetsää sulostuttavan hirvikärpäsen kohdalla. Miten arvotan ja kategorisoin Luojan luomia? Miksi kotikissa saa sydämeni kehräämään ja lähimetsässä varpuja nuuhkiva karhu vereni hyytymään? 

Pyhä Antonius Padovilainen saarnasi kaloille, pyhittäjä Gerasimos Jordanialainen ystävystyi leijonan kanssa ja pyhä marttyyri Mamas lauloi vuorella psalmeja villieläimille. Miten viritämme itsemme pyhän Basileios Suuren taajuudelle, jolloin

Yksi ainoa taimi tai kasvi riittää antamaan sinulle kyllin tarkastelun aihetta tutkiessasi, kuinka kaikki on tapahtunut.

Kirjallisuusehdotukseni liljan tahrattoman puhtauden tavoitteluun:

Bartolomeos, patriarkka, Mysteerin kohtaaminen: ortodoksinen usko nykymaailmassa. Suomennos Ari Koponen. Helsinki: Maahenki, 2009.

Chryssavgis, John, Creation as sacrament: reflections on ecology and spirituality. London: T&T Clark, 2019.

Eläinteologia ja eläinoikeudet kirkon kysymyksenä. Kari Latvus, Heikki Pesonen (toim.). Suomen ev.-lut. kirkon tutkimusjulkaisuja ; 140.  Helsinki: Kirkon tutkimus ja koulutus, 2023. Kirja luettavissa tästä linkistä.

Ikonimaalari. 1/2014, Luomakunta. Julkaisija: Suomen ikonimaalarit ry. Helsinki: Maahenki, 2014.

Jumalan rakkauden pisaroita: pyhät ja luonto. Teksti ja kuvitus Khrysopigin luostari, Kreeta; kreikasta kääntänyt: Hannu Pöyhönen. Joensuu, Pyhän Kosmas Aitolialaisen Veljestö; Filokalia, 2012.

Kiitosakatistos: "Kunnia Jumalalle kaikesta". Käännös venäjästä: nunna Ksenia. Heinävesi: Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostari, 2011. 2. painos.

Pyhän kosketus luonnossa: johdatus kristilliseen ekoteologiaan. Toimittanut Pauliina Kainulainen. Helsinki: Kirjapaja, 2007.

Stefanatos, Joanne, Animals sanctified: a spiritual journey. Minneapolis: Light & Life Publishing Company, 2001.

Säppi, Leena - Päivi Sturm,  Flora ja Fauna: kasvi- ja eläinaiheita ortodoksisen kirkon esineistössä. Helsinki: Maahenki, 2008.

Theokritoff, Elizabeth, Ihminen ja luomakunta: ortodoksisen kirkon näkökulmia ekologiaan. Suomennos Elina Lehmuskoski. Heinävesi: Valamo Kustannus, 2022.

Valamon opiston ensi vuoden monipuolinen kurssitarjonta julkaistaan 15.9. sen Internet-sivulla. Valikoimasta löytyy tähänkin alaan liittyen muun muassa luontoretriittejä, hesykastistinen metsäkurssi sekä uutuutena Pyhillä poluilla lemmikin kanssa 10.-12.8.2024.

 

Syksyn 2023 kirjavinkkejä Valamo kirjastossa kuvattuina
Kuva: Virva Suvitie

Kurssin aikana tutustumme eläinten maailmaan ja merkitykseen luomakunnassa. Tapaamme eläinystäviä, jaamme omia kokemuksia ja muistoja rakkaista lemmikeistä. Mitä kaikkea voimmekaan oppia niiltä? Keskustelemme eläinteologiasta, ekologiasta sekä eläinten oikeuksista, jotka ovat nousemassa ihmisoikeuksien kaltaiseksi kysymykseksi maailmalla. Kävelemme luonnossa häntä heiluen ja erilaisia tuoksuja aistien. Useat pyhät ovat eläneet läheisessä vuorovaikutuksessa eläinten kanssa. Sivuamme heidänkin henkilöhistorioitaan ikonografian ja kirjallisuuden avulla. Kurssille voi osallistua lemmikin kera tai ilman, jos teema on muuten mieluinen.

Virva_Suvitie_blogikuva
Virva Suvitie

Olen Virva Suvitie, syntinen nainen Kristuksessa. Tykkään pohdiskella asioita ja maailmanmenoa syvällisesti ymmärtääkseni niitä laajemmassa kontekstissa, kuitenkin ilon pilke silmäkulmassa. Henkisyys, rauha, harmonia, hesykasmi ja universaali rakkaus kiinnostavat aiheina. Samoin myös kirjallisuus, kulttuuri, luonnossa liikkuminen, pyhiinvaellukset sekä monenlainen luova toiminta. Uskon elämäntotuuksien yksinkertaisuuteen ja niiden lopulliseen avautumiseen Jumalan armolla ja kiitollisuudella. Työskentelen Heinäveden Valamon luostarin ortodoksisessa erikoiskirjastossa kirjastonhoitajana.