Ajassa

Ensimmäinen kokonaan ukrainankielinen liturgia toimitetaan Helsingissä 18. marraskuuta – ja jatkoa seuraa

Ensimmäinen kokonaan ukrainankielinen liturgia toimitetaan Kotikirkossa 18. marraskuuta.
| Teksti: Vlada Wahlstén | Kuva: Kari pekonen
Uspenskin katedraali valaistuna Ukrainan väreissä 2022

Arkkipiispa Leon siunauksella ukrainankielisten liturgioiden toimittaminen aloitetaan Helsingin ortodoksisessa marraskuun puolivälissä.

Ensimmäinen ukrainakielinen liturgia toimitetaan Helsingissä Pappilatalon Kotikirkossa (Liisankatu 29 A, 4. kerros) lauantaina 18.11. kello 10. Paikalla on myös arkkipiispa Leo.

Ukrainan kieli on ollut liturgisessa käytössä jo pitkään niin Ukrainassa kuin maailmallakin. Ukrainassa siitä on tullut yksi liturginen pääkieli.

Suomessa ja Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa jumalanpalveluksissa on luettu rukouksia ukrainan kielellä ja lisätty ukrainan kielen käyttöä. Esimerkiksi Pyhän Kolminaisuuden kirkossa Helsingissä jumalanpalvelukset on toimitettu kirkkoslaavin, ukrainan, venäjän ja suomen kielillä.

Kokonaan ukrainan kielellä toimitettavien jumalanpalveluksien toivotaan tuovan kirkkoon entistä enemmän Suomessa asuvia ukrainalaisia. Viime vuoden helmikuussa alkaneen Venäjän hyökkäyssodan seurauksena Suomeen on saapunut Ukrainasta pakolaisina yli 50 000 ihmistä, joista suurin osa on ortodokseja.

Lämpimästi tervetuloa rukoilemaan ukrainan kielellä! Liturgia Kotikirkossa lauantaina 18.11. sekä 9.12. kello 10.

Uutisen julkaisi ensimmäisenä Helsingin ortodoksinen seurakunta. Lue uutinen ukrainaksi täältä.