Kultakääreinen joululahjapaketti
Ajassa

Anna lahja, jossa on ripaus uskoa - täältä löydät vinkkejä jouluksi

Näissä lahjaideoissa on mukana myös ortodoksista ulottuvuutta.
05.12.2022 - 01:02 | Teksti: Tapio Tiimonen, Susanna Somppi | Kuva: karosieben/Pixabay, Lintulan luostari, Silja Palviaisen albumi
Kultakääreinen joululahjapaketti

Lintulan luostarin tuotteista koottuun lahjakoriin voi valita esimerkiksi luostarin omaa Piristys- tai Juhlateetä sekä kuuluisaa yrttisuolaa. Myös ainoana yrttituotteena luostarin verkkokaupassa myytävä yrttijalkakylpy (4,50€) on oiva lisä – samoin kuin mehiläisvahakynttilät eli tuohukset (10-50€ pakkauksesta riippuen). Yrttituotteet valmistetaan luostarin omista raaka-aineista sisariston voimin.

Kuluvan vuoden hittikirjoja ovat ainakin Timo Lehtosen Karjalan kadonneet kirkot ja tsasounat, Lintulan luostarin julkaisema Marina Igumeniamme ja marraskuussa julkaistava nunna Kristodulin Päiväkirjat sekä Johannes Lahtelan ja Annina Holmbergin Pää pilvissä, kiviä kengissä. Ehdoton joulun hitti on niin ikään pappismunkki Serafim Seppälän Ikuinen Betlehem.

Kiinnostavia ovat myös 300-luvulla eläneen naispyhiinvaeltaja Egerian Matka Pyhälle maalle, Euthymios Zigabenoksen Psalmien tulkinta ja Eila Valtasen Ortodoksisia arkirukouksia. Arkkimandriitta Tiihonin Arkielämän pyhät ynnä muita kertomuksia -kirjassa käsitellään Petserin luostarin vaiheita etenkin neuvostovallan alla. Pyhittäjä Johannes Valamolaisen kirjoittama Valamon vanhuksen kirjeitä on jo klassikko.

Lintulan luostarin kokoama lahjakori
Lintulan luostarin yrttituotteet valmistetaan itse omista raaka-aineista. Kuva: Lintulan luostari

Lahjoja saa pikkurahallakin

Lintulan luostarin verkkokaupasta löytyy myös kierrätystuotteita, kuten ristiriipuksia (15-25€), Hinnakkaampia ovat Jumalansynnyttäjä-hopeaikoni (120€) ja maalattu Valamo-kivi (45€).

Lisäksi Valamon luostarin verkkokaupasta löytyy esimerkiksi hopeisia (24-53€) ja puisia kaularistejä (4-7€), rukousnauhoja (10 €), eri hintaisia lampukoita, tuohusjalkoja (8-13€), pitsikeraamisia sipulilyhtyjä (35-50€), käsinmaalattuja pääsiäismunia (20€) ja Jouluikoni-triptyykki (27€).

Pikkuväelle soveltuvia lahjoja ovat esimerkiksi Kristuksen elämä (18€) -kirja, luostarikissa Niksun kuvalla varustettu muki (9,50€) tai munkkinukke (22€). Molempien luostareiden verkkokaupoista voi löytää niin ikään ikonilahjan – tai sellaisen voi maalata itse.

Läsnäolo on arvokkainta

Pyhiinvaellus on perinteikäs osa ortodoksista kulttuuria, ja molemmat luostarimme oivia kohteita.

– Lahjan saaja kannattaa nimenomaan viedä pyhiinvaellusmatkalle. Ei ole suurempaa aineetonta lahjaa kuin viettää aikaa toisen kanssa ja samalla antaa pyhyyden kokemus, toteaa isä Ioannis Lampropoulos.

Valamon luostarin ihmeitätekevät ikonit sekä maamme laajimpiin kuuluva pyhäinjäännöskokoelma ovat itsessään jo matkan arvoisia. Lisäksi Valamossa lepäävät pyhittäjä Johannes Valamolaisen pyhäinjäännökset.

Heinäveden luostareista matkaa voi jatkaa kohti Ilomantsia ja Kokonniemen kalmistossa lepäävän toisen kirkkomme pyhän, marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen hautaa kohti. Matkalla voi pysähtyä myös Sonkajanrantalaisen teloituspaikalla Joensuun Siilaisten kaupunginosassa.

Aineetonta ja omatekoista

Aineettomat lahjat ovat myös ekologisia. Filantropia ry:n verkkosivujen kautta voi antaa aineettoman Toivon lahjan esimerkiksi tukemalla kirkon työtä Keniassa, ihmisoikeustyötä Syyriassa ja Ugandassa tai naistyötä Lähi-Idässä ja Itä-Afrikassa (10-50€).

Itä-Suomen avoimen yliopiston kurssit ortodoksisen teologian alalta ovat hyviä lahjoja teologiasta kiinnostuneille. Avoimessa yliopistossa korkeatasoinen opetus on kaikkien saatavilla – ilman pääsykokeita. Lisäksi Valamon opiston kurssivalikoimasta varsinkin ikonimaalauskurssit ovat suosittuja lahjoja.

Itse tehdyistä muistamisista moni ilahtuu pyhän marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen käyttämän mallin mukaan neulotuista sukista. Perimätiedon mukaan Johannes tunnistettiin Joensuussa teloitettujen vainajien joukosta juuri villasukkien raitojen avulla. Näitä raidallisia sukkia ovat valmistaneet esimerkiksi lieksalaiset Iljan Neulojat.

https://filantropia.fi/lahjoita/toivonlahja/

https://www.uef.fi/fi/avoin-yliopisto

https://webtuohus.valamo.fi/

https://www.lintulanluostari.fi/kauppa/

https://valamo.fi/valamon-opisto/hae-kursseja

Juttua muokattu 15.12.2022 klo 17:40 lisäämällä lause: Ehdoton joulun hitti on niin ikään pappismunkki Serafim Seppälän Ikuinen Betlehem.

Neulo jouluksi Johannes-sukat, koko 38-39 (42-43)

Malli: kooste perinteisistä sukista
Ohje: Silja Palviainen, Lieksa 3/-21
Tarvikkeet: lanka, Olli-lanka 75 villa, 25 polyamidi 100 g/200 m (Taitokeskus)
130 g (140) harmaa (2264) ja 15 (15) g (4267) punainen, sukkapuikot 3 mm, tai käsialan mukaan
Resori: 2 o, 2 n
Tiheys: 22 s ja 31 krs 10 cm :llä
Työohje: Luo punaisella 60 s (64) ja jaa ne neljälle puikolle, = 15 (16) s / puikko.
–      neulo resoria punaisella 5 krs.
–      harmaalla 6 krs,
–      punaisella 2 krs.
–      harmaalla 2 krs.
–      punaisella 2 krs, katkaise punainen lanka
–      harmaalla 6 krs. jatka harmaalla sileää 15 krs (16)

Aloita takakavennukset. Neulo oikein 1-3 puikot, jatka neljännellä puikolla, kunnes jäljellä on 3 s, neulo 2 o yht ja 1 o. Jatka 1.:llä puikolla 1 o, yvk (= ylivetokavennus, ota 1. s neulomatta, kuten neuloisit, neulo 2. s  ja vedä se neulomattoman läpi) ja kerros loppuun. Neulo väliin 4 (5) krs. Tee takakavennukset ja välikerrokset vielä 3 x ja jatka sileää 12 (14) krs . Järjestä silmukat 13 (14) s / puikko

Aloita kantalappu. Neulo 1-3 puikot oikein. Ota kantalappuun puikot 4 ja 1. Neulo oikein ja lisää niihin tasaisesti yhteensä 5 s. Kantapuikoilla on nyt yhteensä 31 (33) s. Käännä työ. 1. krs: 1. s neulomatta, *1 n, 1 s neulomatta *, toista *-* koko kantalappu, lopussa 2 n. Käännä työ, 2. krs: op:lla 1. s neulomatta, kaikki o. Neulo näitä 1. - 2. krs:ia vuorotellen yht 28 (32) krs, 14 (16) isoa s:aa.

Pyhän Johannes Sonkajanrantalaisen villasukkien mallin mukaan neulotut sukat
Iljan Neulojat lahjoittavat pyhän marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen muistoksi kehitetyn sukkamallin neulontaohjeen Aamun Koiton lukijoiden käyttöön. Kuva: Silja Palviaisen albumi

Kannan kääntäminen. Aloita op:lta, 1. krs: 1. s neulomatta, 8 o, 2 o yht, 9 (11) o, yvk, käännä työ. 2. krs: 1. neulomatta, *1 n, 1 neulomatta *, toista *-* 4 (5) x, 1 n 2 n yht, käännä työ. Jatka 1.-2. kerroksia, kunnes reunasilmukat loppuvat. Puikoille jää yhteensä 11 (13) s. Poimi sitten kantalapun sivulta 14 (16) s, jatka neuloen puikot 2 ja 3, poimi toiset kantalapun 14 (16) s ja lisää kantapohjasta n. puolet silmukoista, loput puikolle 1. Neulo 1  (2) krs.

Sivukavennukset. Neulo ensimmäisen puikon lopussa 2 o yht, neulo puikot 2 ja 3, tee neljännen puikon alussa yvk ja neulo puikko loppuun. Neulo väliin 1 (2) krs. Jatka kavennuksia ja välikerroksia, kunnes saat kaikille puikoille 14 (15) s, neulo sitten sileää 40 (47) krs kantalapusta laskien.

Kärkikavennus, 1. krs: 2 o,  2 o yht, puikon loput o. Neulo näin koko krs. 2. krs: o

3. krs: 2 o, 2 o yht, puikon loput o. 4. krs: o.  Jatka kavennuksia ja välikerroksia, kunnes puikoilla on 7 s. Kavenna nyt jokaisella krs:lla samalla tavalla, kunnes puikoilla on 3 s/p. Siirrä nyt seuraavalta puikolta 1 s edelliselle, saat seuraavat kavennukset samaan kohtaan. Puikoilla on sitten 2 s / p. Vedä nyt viimeksi neulottu s jokaisen s:n läpi, katkaise lanka ja vedä se viimeisen s:n läpi ja pujota nurjalle. Neulo toinen sukka samoin. Päättele langanpäät nurjalle ja höyrytä kevyesti.