Kristus Jeesus Johannes Edelläkävijä Kastaja Hagia Sofia mosaikki 1261
Minisaarna

Minisaarna: Kirkkaan viikon keskiviikko – ”Katsokaa: Jumalan Karitsa!”

Keskiviikko 3.4.2024. Pääsiäisviikon keskiviikko. Kirkas viikko.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: iStock
Kristus Jeesus Johannes Edelläkävijä Kastaja Hagia Sofia mosaikki 1261

(Joh. 1:35–51)

Evankeliumissa Johannes Kastaja kohtaa kahden opetuslapsensa kanssa Jeesuksen ja sanoo: ”Katsokaa: Jumalan Karitsa!” Oppilaat lähtemään seuraaman Jeesusta ja viettävät koko päivän hänen kanssaan. Andreas esittelee Jeesuksen veljelleen Simon Pietarille sanoen, että he ovat löytäneet Messiaan. Jeesus antaa Pietarille lisänimen Keefas, Kallio.

Jeesus kutsuu myös Filippuksen, joka kutsuu Natanaelin ja kertoo heidän löytäneen Mooseksen ja profeettojen ilmoittaman Messiaan, Jeesuksen, Joosefin Pojan Nasaretista. Natanaelin epäillessä Filippus kehottaa häntä tulemaan ja katsomaan. Kun Jeesus sanoo nähneensä hänet jo edeltä viikunapuun alla, Natanael tunnustaa hänet Jumalan Pojaksi ja Israelin Kuninkaaksi. Jeesus lupaa opetuslasten näkevän vielä suurempiakin asioita Ihmisen Pojan seurassa.

***

Ilmoitus Jumalan Karitsasta muutti opetuslasten elämän suunnan. Tästä iloissaan ke kutsuivat Jeesuksen luo myös toisia.

Jeesus, Jumalan Karitsa, uhrasi itsensä koko maailman edestä. Hän ei kulje ohitsemme, vaan kutsuu seuraansa, ei vain päiväksi, vaan koko elämän ajaksi.

Mitkä ovat niitä asioita, jotka estävät meitä seuraamasta Herraa? Hän kykenee murtamaan suuretkin esteet, jos vain tahdomme.

Kristus nousi kuolleista!

Pääkuva ylhäällä: Herra Jeesus Kristus ja pyhä Johannes Edelläkävijä kuvattuna 1200-luvun mosaikkiin Hafia Sofian kirkossa.