Minisaarna

Minisaarna: Jokainen Kristuksen luokse tuleva ihminen on arvokas

Maanantai 10.6.2024. Matteuksen neljännen viikon maanantai.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Wikimedia Commons
Pietari ja Paavali pyhät apostolit ikonissa

(Matt. 11:2–15)

Evankeliumissa kerrotaan vangitusta Johannes Kastajasta, joka lähettää opetuslapsensa kysymään, onko Jeesus se, jonka on määrä tulla. Jeesus vastaa profeetta Jesajan sanoin kuvaten, miten sokeat saavat näkönsä, rammat kävelevät, spitaaliset puhdistuvat ja kuurot kuulevat, kuolleet herätetään ja köyhille julistetaan ilosanoma: ”Autuas se, joka ei minua torju”.

Johanneksen opetuslasten mentyä Jeesus alkaa puhua Johanneksesta ja kuvaa, miten hän on enemmän kuin profeetta; sanansaattaja, joka raivaa hänelle tien. Siksi Johannes on suurempi kuin yksikään vaimosta syntynyt – ja silti kaikkein vähäisin on taivasten valtakunnassa suurempi kuin hän. Johannes on luvattu Elia, jonka oli määrä tulla.

***

Johannes Kastajassa täyttyivät profeettojen lupaukset. Silti hänenkin täytyi kysellä, oliko Jeesus luvattu Messias.

Johannes oli kuin Vanhan testamentti kuuluisa profeetta Elia, Jumalan ihmeiden todistaja. Silti vähäisinkin taivasten valtakunnassa on suurempi.

Jeesus ei väheksy Johanneksen arvoa ja kunniaa Jumalan profeettana. Sen sijaan hän muistuttaa, että jokainen hänen luokseen tuleva ihminen on valtavan arvokas. Meidän onkin opittava katsomaan toisia ihmisiä Vapahtajan tavoin, ei heidän tehtäviensä arvottamana.