Minisaarna

Minisaarna: Jeesus kertoo, ketkä ovat autuaita – kärsivät ja armolliset saavat suuren siunauksen

Tiistai 21.5.2024. Helluntain jälkijuhla. Ensimmäinen helluntain jälkeinen viikko. Paastoton viikko.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Vlada Wahlsten
helluntain-ikoni-vaakakuva- lahden ortodoksisessa kirkossa

(Matt. 4:23–5:13)

Evankeliumissa Jeesus julistaa evankeliumia kaikkialla ja parantaa ihmisten vaivoja. Hänen luokseen tuodaan kärsiviä ihmisiä ja pahojen henkien vaivaamia, ja hän parantaa heidät. Monet kulkevat hänen matkassaan. Jeesus saarnaa vuorelta kansanjoukolle.

Sitten hän opettaa opetuslapsiaan muistuttaen, kuinka autuaita ovat köyhät, murheelliset, kärsivälliset, vanhurskautta kaipaavat, armolliset, rauhantekijät ja uskon tähden vainotut. He saavat osakseen suuret siunaukset. Siksi heidän tulee vainoissakin iloita, sillä he seuraavat kärsimyksissään profeettojen tietä. He ovat maan suola, jonka on säilytettävä makunsa.

***

Hyvä elämä saavutetaan Vapahtajan yhteydessä etsimällä evankeliumissa kuvattuja siunauksia. Tämä merkitsee myös suostumista vainoihin, elämän koettelemuksiin ja erilaisiin ihmiselämän kärsimyksiin Jumalan tahdon mukaan.

Kirkko on vainottujen ja ahdistettujen kirkko, ja siksi sairaiden parannus ja Hyvän Paimenen sairaala. Tehtävämme on elämällämme todistaa, että kirkko on todella Jumalan laupeuden ja ihmisrakkauden koti.

Me emme välttämättä joudu vainottaviksi niin kuin monet pyhät marttyyrit, mutta jokaisella uskovalla on omat murheensa ja oma kilvoituksensa. Niiden keskellä autuutta eli ikionnellisuutta, Jumalan hyvyyttä ja palvelevaa mieltä etsivät voittavat omakseen Jumalan valtakunnan. Tarvitaan vain vielä hetki kärsivällisyyttä koetuksissa, jotta uuden elämän suola säilyttää meissä makunsa.

Kuva: Pyhän Kolminaisuuden juhlan, helluntain ikoni analogilla Lahden ortodoksisessa kirkossa.