Blogi

Päätä, mitä jälkeesi jää – pysähdys oman historian äärelle

Olen sekä yksityiselämässäni että työssäni inventoinut, järjestänyt ja siivonnut kuolinpesiä. Vastaani on tullut mykistäviä tavaratulvia, kysymyksiä herättäviä kirjeitä, salaisuuksia ja arkipäiväisyyksiä, joskus aarteitakin. Yhteistä jokaiselle jäämistölle on ollut havainto siitä, että niiden omistajan elämä on ikään kuin katkennut kesken kaiken. Monet asiat ovat jääneet puoliväliin, hoitamatta tai kenties unohduksiin. Jokaisen kerran olisin halunnut esittää kysymyksiä edesmenneille, koska jäämistöstä ei ole löytynyt tarvittavia vastauksia.
Katariina Husso
Katariina Husso

Samat kysymykset pyörivät mielessäni, kun saamme museoon lahjoituksia kuolinpesistä. Joskus esineisiin liittyvä historiatieto on välittynyt omistajalta perillisille ja tällä tavoin tiedot saadaan merkittyä muistiin kokoelmatietoihin. Esine itsessään voi olla arvokas, mutta siihen liittyvä tieto on vähintään yhtä arvokasta. Me museoammattilaiset puhumme museoarvosta, mikä syntyy sekä esineestä itsestään että siihen liittyvistä tiedoista, esimerkiksi sen valmistus- ja omistushistoriasta. 

Jos haluat lahjoittaa tai testamentata esineitä, valokuvia tai arkistoaineistoa museoon, on hyvä ottaa asia puheeksi kanssamme elinaikana. Näin saisimme mahdollisuuden täydentää tietoja ja kysyä kysymyksiä, joita lahjoittaja ei välttämättä ole tullut ajatelleeksikaan. Aina emme voi ottaa esinelahjoituksia vastaan. Usein syynä on juuri se, ettei niistä tiedetä mitään eikä enää ole ketään, jolta kysyä. 

Viime vuosina julkisuudessa on vilahtanut juttuja kuolinsiivouksesta, jonka voi tehdä itse eläessään. Itsekin olen tehnyt niin satunnaisten komeroiden siivousten yhteydessä, vaikken sitä ole kuolinsiivoukseksi mieltänytkään. Olen vain arvioinut, onko aineiston säilyttäminen mielekästä ja tärkeää omasta näkökulmastani. Jokaisen elämästä lienee jäänyt merkityksellisiä jälkiä ja siten säilyttämisen arvoisia, samoin paljon merkityksetöntä, joka voisi jäädä unholaan. Kun pysähdyt oman historiasi äärelle, voit itse päättää, mitä haluat jättää jälkipolvien silmille nähtäväksi. 

Katariina Husso
Katariina Husso

Olen taidehistorioitsija, filosofian tohtori ja työskentelen unelma-ammatissani intendenttinä Suomen ortodoksisessa kirkkomuseossa RIISAssa. Blogissani pohdin kirkon elämänmenoa museoammatillisesta näkökulmasta, tosin välillä saatan lipsua myös seurakuntalaisen, kirkkokuorolaisen tai ikonimaalarin rooliin. Tykkään tuulettaa ajatuksia – ja tarvittaessa antaa niille kyytiäkin.