Andrei Rublevin maalaama Pyhä Kolminaisuus -ikoni
Maailmalta

Presidentti Putin lahjoitti maailmankuulun Pyhä Kolminaisuus -ikonin Venäjän ortodoksiselle kirkolle

Tähän saakka Tretjakovin galleriassa ollut ikoni on määrä palauttaa alkuperäiseen luostariin.
| Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Andrei Rublev/Wikimedia Commons
Andrei Rublevin maalaama Pyhä Kolminaisuus -ikoni

Muun muassa uutistoimisto Reuters uutisoi tiistaina 16. toukokuuta, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on lahjoittanut patriarkka Kirillin johtamalle Venäjän ortodoksiselle kirkolle maailmankuulun Pyhä Kolminaisuus -ikonin, jota on tähän saakka voinut ihailla Tretjakovin galleriassa Moskovassa.

Ikonin on maalannut ikonimaalari Andrei Rubljov (Rublev) Moskovan lähellä sijaitsevassa luostarissa 1420-luvulla. Patriarkka Kirill on osoittanut vahvaa tukeaan Venäjän aloittamalle hyökkäyssodalle Ukrainassa.

Ikoni on määrä palauttaa alkuperäiseen luostariin, joka sijaitsee Moskovan lähellä Sergijev Posadissa. Sitä ennen ikoni on kuitenkin kunnioitettavana Kristus Vapahtajan katedraalissa Moskovassa.

Taideasiantuntijat ovat jo ilmaisseet huolensa siitä, mitä ikonille tapahtuu, kun se siirretään pois Tretjakovin galleriasta ja ikonin säilymisen kannalta optimoiduista olosuhteista.

Andrei Rublevin maalaama Pyhä Kolminaisuus -ikoni
Pyhä Kolminaisuus -ikonia on säilytetty tähän saakka Tretjakovin galleriassa Moskovassa.

Lähteet: Reuters, Helsingin Sanomat

Jutun otsikkoa muokattu 6.5. klo 17:45 muuttamalla ilmaisu "Moskovan patriarkaatille" muotoon "Venäjän ortodoksiselle kirkolle".