Arki & ihmiset

Tikkurilassa juhlitaan 25-vuotiasta pyhäkköä – tästä ohjelmasta et halua jäädä paitsi

Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko aloittaa 25-vuotisjuhlansa vieton 4. syyskuuta, ja seuraava viikko on täynnä kiinnostavaa ohjelmaa.
| Teksti: Maria Hattunen, Susanna Somppi | Kuva: Larissa Qvintus-Petsalo
Tikkurilan ortodoksinen kirkko ja lähtevä ristisaatto
Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko aloittaa 25-vuotisjuhlansa vieton 4. syyskuuta, ja seuraava viikko on täynnä ohjelmaa – ja totta kai myös yhteisiä palveluksia. Kirkon vihkimispäivän (7.9.) ympärille on rakennettu kokonainen tapahtumaviikko, josta löytyy kiinnostavaa koettavaa sekä kirkon hyvin tunteville että ortoksisuudesta kiinnostuneille. 
Juhla huipentuu sunnuntaina 11. syyskuuta juhlaliturgiaan.
 

Jokaisella tapahtumapäivällä on oma teemansa. Juhlaviikon tunnelmia voi seurata pitkin matkaa pyhäkön Instagram-tililtä @tikkurilanortodoksinenkirkko.

Ensimmäisen sunnuntain teema on ekumenia. Kello 13 kokoonnutaan tutustumaan Tikkurilan evankelis-luterilaiseen kirkkoon, josta siirrytään Kristuksen taivaaseenastumisen kirkolle ekumeenisessa ristisaatossa. Kello 14 kirkossa alkaa ekumeeninen paneelikeskustelu molempien kirkkojen yhdessä hyväksymästä kastetta koskevasta julistuksesta.

Tiistaina pohditaan kirkkoa yhteisönä. Kello 17 alkavan ehtoopalveluksen jälkeen Haminan piispa Sergei puhuu yhteisöllisyydestä. Haastattelijana toimii Juha Roiha. Iltaan mahtuu myös keskustelua ja kakkukahvit.

Keskiviikkona, kirkon vihkimisen vuosipäivänä ja Jumalansynnyttäjän syntymän aattona, kirkossa toimitetaan suuri ehtoopalvelus. Sen jälkeen pureudutaan kirkon ja kulttuurin kohtaamisiin. Juha Roiha haastattelee mm. Annina Holmbergia ja diakoni Joel Haahtelaa

Torstaina kirkossa toimitetaan aamupalvelus ja liturgia. Palvelus alkaa kello 9. Ikonimaalaukseen keskittyvä iltaohjelma alkaa ehtoopalveluksella kello 17. Sen jälkeen esitellään kirkon tiloissa esillä oleva ikoninäyttely ja kuullaan ikonimaalareiden paneelikeskustelu aiheesta suomalaisen ikonimaalauksen erityispiirteet. Keskustelijoina Liisa Holst, munkki Gabriel ja Antti Narmala. Keskustelua johdattelee Hanna Kemppi. Teetarjoilu.

Lauantaina 10.9. kirkolla on avoimet ovet kello 10–16.30. Päivän aikana voi tutustua käspaikkatyönäytökseen (klo 13), nauttia kirkon kuoron laulusta (klo 14) ja kuulla rovasti Heikki Huttusen ja diakoni Vladimir Sokratilinin puheenvuorot Suomen ortodoksisen kirkon suhteesta erilaisiin maahanmuuttajayhteisöihin (klo 15). Vigilia alkaa kirkossa kello 17.

Sunnuntaina 11.9. kirkossa toimitetaan juhlaliturgia kello 9 alkaen. Yleisradio radioi palveluksen ja se on kuunneltavissa Yle Radio 1 -kanavalta kello 11 alkaen. Opetuspuheen liturgiassa pitää Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo. Palveluksen jälkeen on tarjolla juhlalounas. Ruokailun jälkeen juhlakansalle laulaa kaksi lapsikuoroa: Tikkurilan ortodoksisen kirkon lapsikuoro ja etiopialainen lapsikuoro. 

Kristuksen taivaaseenastumisen kirkossa on koko viikon esillä ikoninäyttely, käspaikkanäyttely ja Pyhän Kolminaisuuden kirkolla aiemmin esillä ollut näyttely Ortodoksisuuden kirjo - Suomi. 

Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko sijaitsee kävelymatkan päässä Tikkurilan asemalta osoitteessa Läntinen Valkoisenlähteentie 48, Vantaa. Lämpimästi tervetuloa!