Kanttori Minna Jokinen poseeraa moottoripyöränsä kanssa Kaunisniemen leirikeskuksessa
Arki & ihmiset

Minna-kanttori luotsaa kesällä motoristien ortodoksista pyhiinvaellusta: ”Moottoripyöräily on henkireikä kuten kirkossa käyminenkin”

Heinäkuun 8-9. päivinä toteutettavalle pyhiinvaellukselle pääsee mukaan kaikkiaan 12 motoristia, ja vielä mukaan mahtuisi kolme – tosin muutama lisäpaikkakin on järjestettävissä.
17.05.2022 - 10:53 | Teksti: Vlada Wahlstén, Susanna Somppi | Kuva: Leena Lomu, Rasmus Karlsson
Kanttori Minna Jokinen poseeraa moottoripyöränsä vierellä Islannissa vuoret taustallaan

Helsingin ortodoksinen seurakunta toteuttaa tiettävästi Suomen ensimmäisen ortodoksimotoristeille suunnatun pyhiinvaelluksen 8-9. heinäkuuta. Ilmoittautumisaika umpeutuu 25. toukokuuta. Tällä hetkellä vapaana on vielä kolme paikkaa, mutta jos kysyntää riittää, myös lisäpaikkoja on mahdollista järjestää.

Pyhiinvaellus starttaa Jumalansynnyttäjän Kazanilaisen ikonin kirkon temppelijuhlasta Järvenpäästä, ja kulkee Klaukkalan ja Läyliäisten Kaunisniemen leirikeskuksen kautta Raumalle, Poriin, Tampereelle ja Valkeakoskelle.

Matkanjohtajana ja keulakuskina toimii Itä- ja Keski-Uudenmaan kanttori Minna Jokinen, joka on muun muassa toteuttanut maailmanympärysmatkan moottoripyörällä ja järjestänyt kymmeniä ryhmämatkoja motoristeille viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana.

– Matkapyöräily ja moottoripyöräily on monelle henkireikä samalla tavalla kuin kirkossa käyminen. Olen koko ikäni yhdistänyt nämä kaksi. Haluan viedä moottoripyöräpyhiinvaelluksen ilosanomaa. Tiedän, että prätkillä käydään usein kirkollisissa kohteissa. Nyt toteutamme tämän joukolla. Olemme kaikki ortodokseja, ja käymme yhdessä sellaisissa pyhäköissä, missä kaikki eivät välttämättä ole käyneet, kertoo Jokinen.

– Joitakin vuosia sitten yritin järjestää moottoripyöräpyhiinvaellusta jo ensimmäisen kerran, mutta silloin se ei onnistunut. Nyt, kun eräs seurakuntalainen tätä pyysi, tartuin toimeen uudestaan – ja tällä kertaa pyhiinvaellus todellakin toteutuu!

Jokinen on ollut vannoutunut motoristi jo 16-vuotiaasta saakka, ja ajokilometrejä on kertynyt yhteensä yli 600 000.

– Päivääkään en sen jälkeen ole ollut ilman pyörää. Piti päästä paikasta toiseen jo 16-vuotiaana, ja moottoripyörä oli ainoa vaihtoehto. Ensimmäisen kerran kokeilin ajohommia Kreetalla 14-vuotiaana kummitädin miehen opastuksella.

Ensimmäinen pidempi ulkomaanmatka suuntautui 18-vuotiaana Saksaan.

Ortodoksisuus isän suvusta

Ortodoksinen usko sen sijaan on kulkenut verenperintönä isän suvun puolelta.

– Mummoni oli lähtöisin Pietarhovin vierestä, Oranienbaumista – eli nykyisestä Lomonosovista.. Viime kesänä edesmennyt isäni oli Helsingin seurakunnan ensimmäinen palkattu nuorisotyöntekijä. Pyhiinvaeltaminen ja ortodoksiseen maailmaan tutustuminen eri kulttuurien kautta on olennainen osa ortodoksisuutta, ja itselleni tämä on mieluisinta prätkän selässä.

Jokinen on ollut vannoutunut motoristi jo 16-vuotiaasta saakka, ja ajokilometrejä on kertynyt yhteensä yli 600 000.

Jokinen luettelee loputtoman liudan mieleenpainuvia kokemuksia matkoilta: Orzan luostarin praasniekka ja vierailu ohjaajavanhuksen luona Sergiev Pasadissa, valtavat jonot pyhittäjä Serafim Sarovilaisen pyhäinjäännöksille Divejevossa, tutustuminen Pyhän Kolminaisuuden kirkon pappiin, isä Aleksejhin Ulan Batorissa Mongoliassa, venäläiset häät Habarovskin ja Vladivostokin välimaastossa, Kazanskajan seurakunnan ystävällisyys Vladivostokissa, Globe Riders MC:n kokoontumisajo Etelä-Koreassa, vierailu suurlähettilään luona Soulissa, Kalliovuoret, Newfoundlandin luonto, Niagaran putoukset, alkuperäisasukkaiden ahdinko Pohjois-Amerikassa, Naramatan pikkukaupunki British Columbiassa ja haavoittunut mustakarhu New Brunswikissa. Eikä lista lopu tähän.

Täksi kevääksi Jokinen on ennättänyt aikatauluttaa jo kaksi moottoripyörämatkaa Saksaan ja Shetlantiin. Vaikka muitakin reissuja siis riittää, Jokinen odottaa silti innolla heinäkuista pyhiinvaellusta Suomessa.

– Toivotaan, että pyhiinvaellus olisi onnistunut, ja että tästä tulisi jokakesäinen perinne.

Matkan yksityiskohdat:

Ajankohta: 8-9.7. (pe-la). Matka alkaa Järvenpäästä Jumalansynnyttäjän Kazanilaisen ikonin kirkon temppelijuhlasta. Praasniekkapalvelus alkaa pe 8.7. klo 9:30 ja päättyy yhteiseen ruokailuun noin klo 12:30, jonka jälkeen hypätään pyörien päälle.

Reitti: Järvenpää – Klaukkala – Läyliäinen – Rauma – Pori – Tampere – Valkeakoski. Yht. n. 500 km + kotimatka. Tavoitteena on pyrkiä välttämään pääteitä ja pysyttelemään pikkuteillä. Tarvittaessa erikseen sora- ja asfalttiryhmä.

Ohjelma:

Järvenpäästä suunnataan ensin Klaukkalan Pyhän Nektarios Eginalaisen kirkkoon, mistä jatketaan Helsingin ortodoksisen seurakunnan leirikeskukseen Kaunisniemeen Lopen Läyliäisillä.

Leirikeskukseen tutustumisen jälkeen hörpätään kahvit ja jatketaan pikkuteitä kohti Raumaa. Matkalla pidetään tankkaus- ja evästystauko.

Perjantai-iltana majoitutaan ensin aivan Vanhan Rauman vieressä sijaitsevan Linnanpiha B&B:n tiloihin ja siirrytään tutustumaan Rauman Pyhän Nikolaoksen tsasounaan. Toimitetaan lyhyt maallikkokiitosrukouspalveluksen. Tämän jälkeen yhteinen illallinen ja saunomismahdollisuus.

Lauantaiaamuna aamiaisen jälkeen jatketaan kohti Porin Pyhän apostoli Johannes Teologin kirkkoa. Tutustutaan Porin ortodoksien aktiiviseen toimintaan ja toimitetaan jälleen lyhyt kiitosrukouspalvelus.

Tämän jälkeen suunnataan kohti Tamperetta ja Pyhän Aleksanteri Nevskin ja Pyhän Nikolaoksen kirkkoa. Kuullaan kirkon vaiherikkaasta historiasta ja tutustutaan seurakunnan tiloihin. Tämän jälkeen siirrytään lounaalle läheiseen ravintola Katmanduun, jonka jälkeen on vielä edessä viimeinen yhteinen siirtymä Tampereelta Valkeakosken Pyhän Nikolaoksen tsasounalle, missä myös kiitosrukous.

Pyhiinvaellus päätetään Valkeakoskella yhteiseen kahvitteluun noin klo 17, jonka jälkeen jokainen osallistuja saa valita oman reittinsä kotia kohden.

Majoitus: majoitus Raumalla tapahtuu Hotelli Linnanpihan yhteydessä olevassa Linnanpiha B&B:ssä joko 1hh tai 2hh:ssa. Hinta 1hh on 69€ ja 2hh 99€ (49,50/hlö) sis. liinavaatteet, aamiaisen ja saunan. 2hh huoneissa omat kylpyhuoneet, 1hh huoneissa oma wc, suihku käytävällä. Jokainen osallistuja maksaa majoituksensa paikan päällä. Alustavat varaukset tehty.

Osallistumismaksu: erillistä osallistumismaksua ei kerätä, vaan jokainen osallistuja maksaa paikan päällä omat majoitus-, ruokailu- ja polttoainekulunsa sekä mahdolliset muut menot.

Vakuutukset: jokainen osallistuja vastaa oman moottoripyöränsä vakuutuksista ja matkavakuutuksesta.

Matkanjohtajana ja keulakuskina toimii Itä- ja Keski-Uudenmaan kanttori Minna ”Prätkähiiri” Jokinen, joka on omien retkiensä lisäksi järjestänyt kymmeniä ryhmämatkoja motoristeille viimeisten reilun 30:n vuoden aikana.

Ilmoittautumiset viimeistään 25.5. mennessä joko sähköpostitse minna.jokinen@ort.fi tai puhelimitse joko soittamalla tai viestittämällä Minna Jokinen 046-8757090 (työ; ke-su). Kyselyt ja lisätiedot samasta osoitteesta. Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä huonetyypin ja mahdollisen huonekaverin. Mukaan mahtuu 12 pyörää.

HUOM. Voit kysyä paikkoja vielä 25.5. jälkeenkin!