Maailmalta

Kirkkojen maailmanneuvosto kokoontuu Ukrainan sodan varjossa

Kirkkojen maailmanneuvoston (World Council of Churches, WCC) 11. yleiskokous järjestetään Saksan Karlsruhessa 31.8.–8.9.2022. Aamun Koitolle kokouksen käänteistä on lupautunut kirjoittamaan rovasti Heikki Huttunen.
| Teksti: Susanna Somppi; Suomen evankelis-luterilainen kirkko/viestintä | Kuva: Johnnys_pic/Pixabay
Auringonkukkia sinistä taivasta vasten

Kirkkojen maailmanneuvoston (World Council of Churches, WCC) 11. yleiskokouksen teemana on "Jumalan rakkaus ohjaa maailman sovintoon ja ykseyteen". Elokuun lopusta aina 8. syyskuuta saakka pidettävään yleiskokoukseen odotetaan noin 4500 kristittyä eri puolilta maailmaa.

Karlsruhen kokousta varjostaa Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan, minkä lisäksi esillä on kosolti muitakin ajankohtaisia teemoja, kuten esimerkiksi ilmastonmuutos, muut maailman sodat ja konfliktit sekä ruokaturvallisuuden ja puhtaan veden saannin epätasapaino.

Aamun Koitolle kokouksen käänteistä on lupautunut kirjoittamaan rovasti Heikki Huttunen.

Myös Euroopan kirkkoja erityisesti koskettava yhteiskunnan maallistuminen sekä uskonnonvapauden ja uskontojen kohtaamisen kysymykset ovat käsittelyssä. Asiakysymysten lisäksi luvassa on moni-ilmeisiä jumalanpalveluksia, raamatuntutkistelua ja hartaushetkiä.

Koolla Euroopassa yli 50 vuotta sitten

Kirkkojen maailmanneuvosto on kirkkojen kansainvälinen yhteistyöelin, joka perustettiin Amsterdamissa vuonna 1948. Järjestöön kuuluu 352 jäsenkirkkoa yli 120 maasta. Järjestöön kuuluu ortodoksisia, anglikaanisia ja eri protestanttisia kirkkoja sekä joitakin helluntailaisia jäsenkirkkoja. Maailman suurin kirkkokunta, Roomalaiskatolinen kirkko, toimii järjestössä tarkkailijana.

Karlsruhessa pidettävä yleiskokous on Kirkkojen maailmanneuvoston korkein päätöksentekoelin, ja se järjestetään noin seitsemän vuoden välein. Edellinen kokous pidettiin vuonna 2013 Etelä-Korean Busanissa. Euroopassa kokoonnuttiin viimeksi vuonna 1968, jolloin kokous järjestettiin Ruotsin Uppsalassa. Yleiskokousten välissä päätösvaltaa käyttävät keskuskomitea ja järjestön hallitus.