Blogi

Ortodoksinen kirjataivas avoinna entistä useammalle – näin se olisi mahdollista

Moni asiakas on toivonut paperisten kirjojen lisäksi ortodoksista aineistoa äänikirjoiksi ja e-kirjoiksi enenevässä määrin korona-aikana. Niiden kaupallinen tarjonta on ollut tähän asti suppeaa. Uskon, että tilanne muuttuu parempaan suuntaan, koska kysyntä ohjaa lopulta toimintaa. Perinteisten kirjojen ja kirjastojen rinnalla on rohkeasti kehitettävä myös tulevaisuuden vaihtoehtoja.
Virva_Suvitie_blogikuva
Virva Suvitie

Ilokseni olen voinut tarjota henkilöille, joille painetun tekstin lukeminen on vamman, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi hankalaa, valtion erikoiskirjasto Celian ilmaisia palveluita. Valamon kirjasto on Celian yhteisöasiakas, ja siksi saamme rekisteröidä ja opastaa käyttäjiä sen äänikirjataivaan helmaan.

Suomen lainsäädäntö määrittää, että jokaisella tulee olla yhtäläinen oikeus päästä kirjallisuuden äärelle henkilökohtaisista haasteista huolimatta. Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntija, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celia tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa, muun muassa äänikirjoina ja pistekirjoina, yhteistyössä kirjastojen ja kustantajien kanssa. Celia on osa opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaa.

Suomen lainsäädäntö määrittää, että jokaisella tulee olla yhtäläinen oikeus päästä kirjallisuuden äärelle henkilökohtaisista haasteista huolimatta.

Vuosittain Celia tuottaa saavutettavaan muotoon noin 30 % kaikesta Suomessa julkaistusta kauno- ja tietokirjallisuudesta. Valikoimassa on yli 45 000 eri äänikirjaa, joita voi kuunnella suoraan verkosta tietokoneella, tabletilla tai puhelimella. Myös muita käyttöratkaisuja löytyy.

Kauno- ja tietokirjallisuuden lisäksi Celia valmistaa oppikirjoja saavutettavassa muodossa peruskouluun, lukioon ja ammatillisiin opintoihin sekä kurssikirjoja korkeakouluihin.

Celia on tehnyt Valamon kirjastolle Pyhittäjä Johannes Valamolaisen Valamon vanhuksen kirjeitä -teoksen arvokkaaksi pistekirjaksi. Olemme siitä erittäin kiitollisia.

Vuosittain Celia tuottaa saavutettavaan muotoon noin 30 % kaikesta Suomessa julkaistusta kauno- ja tietokirjallisuudesta. Valikoimassa on yli 45 000 eri äänikirjaa, joita voi kuunnella suoraan verkosta tietokoneella, tabletilla tai puhelimella. Myös muita käyttöratkaisuja löytyy.

Celiasta löytyy muun muassa Filokalia-sarja, pyhittäjä Sofroni Essexiläisen, Serafim Seppälän, nunna Kristodulin, Alexander Schmemannin ja metropoliitta Panteleimonin tuotantoa äänikirjoiksi luettuna. Celian väelle voi esittää myös hankintatoiveita. Olen lähettänyt sinne pyyntöjä ortodoksisista klassikkoteoksista. Esimerkiksi odotan innolla, että pyhittäjä Porfyrios Kausokalivialaisen Rakkauden haavoittama luettaisiin kuunneltavaksi versioksi.  

Celian päivitetty (13.1.2022)  julkaisupolitiikka korostaa sidosryhmäyhteistyön merkitystä niin, että yhtenä tavoitteena on välttää päällekkäistä tuotantoa kustantajien kanssa. Ortodoksisten toimijoiden kannattaisikin tiivistää kanssakäymistään Celian kanssa ja keskustella siitä, josko palveluun jo äänitetyt useat ortodoksiset kirjat saataisiin muidenkin kuin pelkästään Celian asiakkaiden käyttöön joillakin ehdoilla.

Vuonna 2025 voimaan astuva kansallinen lainsäädäntö tukee EU:n esteettömyysdirektiiviä. Tavoitteena on, että kustantajat ja muut tahot tekevät julkaisunsa lähtökohtaisesti saavutettaviksi tulevaisuudessa.

Arkkipiispa Leo on tärkeänä esikuvana lukenut viime vuonna 10 kirjaansa sähköisesti ladattaviksi mp3-äänikirjoiksi. Se rohkaiskoon muitakin laajentamaan ortodoksista äänikirjamaailmaamme. Cd-muotoiset Valamon vanhuksen kirjeitä sekä Kiitosakatistos-äänikirjat ovat saaneet nekin erityistä suosiota osakseen.

Ortodoksisten toimijoiden kannattaisikin tiivistää kanssakäymistään Celian kanssa ja keskustella siitä, josko palveluun jo äänitetyt useat ortodoksiset kirjat saataisiin muidenkin kuin pelkästään Celian asiakkaiden käyttöön joillakin ehdoilla.

Jokaisella pitää olla tasapuolinen pääsy e-kirjoihin kotipaikasta riippumatta. Siksi on ehdotettu kokeilua, jonka tavoitteena on koko Suomen laajuinen yleinen e-kirjasto. Kokeilu pilotoidaan näillä näkymin vuosien 2022-2023 vaihteessa. Eri alojen asiantuntijoista koostuva projektiryhmä aloitti työnsä 1.2.2022 hienon vision toteuttamiseksi.

E-kirjojen saatavuus vaihtelee asuinkunnasta riippuen, ja tällä hetkellä kuntien välillä on suuria eroja sähköisten kirjojen tarjonnassa. Kunnille yhteistyö tuo kustannussäästöjä ja laajemman valikoiman e-kirjoja kuntalaisten käyttöön.

Kirjaston käyttäjät voivat silloin lainata äänikirjoja, e-kirjoja ja -lehtiä sekä elokuvia yhdellä tunnuksella kaikilla paikkakunnilla. Yksi valtakunnallinen toimija vastaa niin kirjaston aineistosta, sopimuksista kuin teknisestä toteutuksestakin. Varteenotettavana vaihtoehtona on ehdotettu Kansalliskirjastoa. Se neuvottelisi tekijänoikeuskysymyksistä kustantajien, kirjailijoiden ja kirjailijajärjestöjen kanssa.

Kysynkin nyt, millaisia ortodoksisia kirjoja on tarjolla vuoden päästä valtakunnallisessa e-kirjastossa? On aika havahtua ja toimia. Ainakin keskeisimpien kirkollisten perusteosten olisi suotavaa olla tuolloin käyttäjien saatavilla e- ja äänikirjamuodoissa.  

Kysynkin nyt, millaisia ortodoksisia kirjoja on tarjolla vuoden päästä valtakunnallisessa e-kirjastossa? On aika havahtua ja toimia.

Alkavan paaston aikaan meitä kehotetaan vähentämään turhan puhumista ja lisäämään vastaavasti elämäämme rakkauden henkeä. Ortodoksisen kirjan ääneen lukeminen vaikka yksinäiselle vanhukselle olisi mielestäni sydämellinen teko. Se onnistuisi tarvittaessa myös etänä – kuvan kanssa tai ilman – nykytekniikan ja puhelimen avulla.

Entä kiinnostaisiko sinua kokoontua tavallisen lukupiirin sijasta ääneenlukupiiriin? Entä ystävien seurassa tsasounalle, ja toimittaa siellä yhdessä maallikkopalvelus? Taidan pakata termospullollisen kaakaota ja laskiaispullat reppuun, lumikenkäillä luonnon siimekseen aurinkoisena päivänä kavereiden kera ja yhdistää ääneni Kiitosakatistoksen ylistäviin säkeisiin. Kunnia olkoon Sinulle, Jumala, iankaikkisesti.

Virva_Suvitie_blogikuva
Virva Suvitie

Olen Virva Suvitie, syntinen nainen Kristuksessa. Tykkään pohdiskella asioita ja maailmanmenoa syvällisesti ymmärtääkseni niitä laajemmassa kontekstissa, kuitenkin ilon pilke silmäkulmassa. Henkisyys, rauha, harmonia, hesykasmi ja universaali rakkaus kiinnostavat aiheina. Samoin myös kirjallisuus, kulttuuri, luonnossa liikkuminen, pyhiinvaellukset sekä monenlainen luova toiminta. Uskon elämäntotuuksien yksinkertaisuuteen ja niiden lopulliseen avautumiseen Jumalan armolla ja kiitollisuudella. Työskentelen Heinäveden Valamon luostarin ortodoksisessa erikoiskirjastossa kirjastonhoitajana.