Blogi

Apostolinen Y-tunnus

Filantropian työssä harvoin osaa arvata mitä kaikkea päivä tuo tullessaan. Käytännössä maallinen ja taivaallinen lyövät kättä harva se päivä ⎼ ja siinä on se suola.
Minna Rasku blogikuvassa
Minna Rasku

Filantropian työssä harvoin osaa arvata mitä kaikkea päivä tuo tullessaan. Periaatteessa teemme hanketyötä, johon vuodesta toiseen kuuluu yhteydenpitoa, raportointia, varainsiirtoa, rakenteiden ylläpitoa ja byrokratian hallintaa. Käytännössä maallinen ja taivaallinen lyövät kättä harva se päivä ja siinä on se suola. Olemme kansalaisjärjestössä hanketyön ammattilaisia, mutta samalla myös kirkon työntekijöitä. Uuden vuoden kalenterista etsitään aina ensin pääsiäinen.

Pääsiäisen valoa kaivataan

Paastonaika on ohittanut puolivälin. Ehkä meille pandemian väsyttämille on tarpeen saada pääsiäisen valoa tänä vuonna mahdollisimman pian. Paastokeräysjulistetta varten ystävämme käänsivät tekstejä ja taiteilijalta tilattiin kuva. Materiaali lähti luotetulle graafikolle, jonka avulla Filantropian ulkoasua on hiottu vuosien aikana. Versiot kulkivat edestakaisin, viilasimme pilkkuja, tummensimme värejä ja mietimme fontteja. Lopulta kaikki olivat tyytyväisiä. Julisteita oli tällä kertaa tekemässä kymmenen ihmistä. Keräyksen tuottoa ei voi koskaan ennakoida.

Paaston aikana kirkkoihin pääsee taas vain rajallinen määrä väkeä. Tuohuksia ei osteta eivätkä ohikulkijat tyhjennä taskujaan keräyslippaisiin.

Kyse on kuitenkin vapaaehtoisesta lahjasta, joten tässä käy niin kuin pitää. Uusi hanke Etiopiassa on alkanut ja keräyksen tuotto käytetään tuomaan valoa niille, jotka muuten ovat vaarassa sokeutua sekä niille, joiden kulkeminen uhkaa pysähtyä taudin turvottaessa jalat. Trooppiset taudit vammauttavat salakavalasti, vaikka alkuvaiheessa vesi ja saippua riittäisivät parannukseksi. ”Herra, sinäkö peset minun jalkani?” tulee lähelle.

Pandemia lisännyt teiniraskauksia

Aamuun on suunniteltu palaveri ugandalaisten kanssa. Vaalien vuoksi internet on ollut suljettuna melkein viikon, mutta yhteydessä on edelleenkin kokkareita. Armeija valvoo yhteiskuntarauhaa Kampalan kaduilla, koska pienikin kipinä voi sytyttää suuren palon. Monet ovat väsyneitä vuodesta 1986 istuneeseen presidenttiin. Jälleen kerran julistettu selkeä vaalivoitto herättää kysymyksiä mahdollisesta vilpistä.

Tänään on kuitenkin päästy jo toimistolle, koska ulkona saa liikkua. Päädymme lopulta puhumaan puhelimessa, koska taivas ei aukea meille tänään. Pohdimme uutta pienempää hanketta, jossa voitaisiin testata viestin viemistä eteenpäin älypuhelinten avulla. Lisäksi hahmottelemme kyläpäälliköille koulutusta, jossa käsiteltäisiin tyttöjen koulunkäynnin merkitystä. Pandemian aikana teiniraskaudet ja lapsiavioliitot ovat lisääntyneet hälyttävästi. Se tarkoittaa koulutien katkeamista liian varhain.

Joulupaastokeräyksen tuella terveyskasvatuksesta pitää puhua myös niille, joiden sanaa kylätasolla kuunnellaan.

Uuteen Antiokian patriarkaatin hankkeeseen Syyriassa liittyy monta mieltä lämmittävää vastusta. Vuosikymmenen kestänyttä sotaa on pyritty ohjaamaan haluttuun suuntaan esimerkiksi ulkopuolelta asetetuilla sanktioilla ja saarroilla. Painetta lisäämällä toivotaan, että kansa kääntyisi valtaapitäviä vastaan. Köyhä kansa kärsii aina ensin, rikkaiden vuoro saattaa tulla joskus. Me toimimme rahoittajan eli ulkoministeriön säännöillä. Vastaavasti pankeilla on velvollisuus ehkäistä rahanpesua ja terrorismin rahoitusta.

”Laillisesti olemassa” vuodesta 34

Kesästä asti olemme selvitelleet miten rahallista tukea saadaan perille. Syyriaan rahaa ei siirretä, mutta onnistuisiko naapurimaahan Libanoniin? Puhelimessa levitellään käsiä. Sopimus on allekirjoitettu ja seksuaalista väkivaltaa kokeneiden pienten lasten äitien elämää helpottavan hankkeen pitäisi alkaa. Psyko-sosiaalisen tuen lisäksi hankkeeseen liittyy esimerkiksi ammatillista koulutusta. Jo ensimmäiseen siirtoon tarvitaan kuitenkin lisäselvityksiä. Mikä on esimerkiksi kumppanin Y-tunnus, jolla järjestö on rekisteröity? Patriarkaatista saatu vastaus muistuttaa miksi yhäkin teemme tätä työtä:

"Antiokian patriarkaatilla (GOPA) ei ole Y-tunnusta, koska sen laillinen olemassaolo perustuu vuoteen 34, jolloin apostolit Pietari ja Paavali rakensivat kirkkoa Lähi-Idässä. Se on itsessään itsenäinen tunnustettu yksikkö eikä tarvitse minkään alueen maallisen vallan tunnustamaa statusta. Tilanne on vastaava Vatikaanin suhteessa Italian hallintoon."

Vastausta pidetään riittävänä ja työ pääsee alkamaan.

Minna Rasku blogikuvassa
Minna Rasku

Minna Rasku vastaa Filantropian ulkomaantyöstä Lähi-Idässä ja Itä-Afrikassa. Kirkon lisäksi syviä uria on jäänyt sekä Yleisradioon että akateemisen maailmaan.
Evakuoidun ihmisen lapsena Raskun heimo löytyy vaeltajista. Tavoitteena on oppia kasvattamaan omenapuita ja kohtelemaan toista ihmistä hyvin.