Pyhien apostolienvertaisten Vladimir Kiovalaisen ja Magdalan Marian kirkko
Arki & ihmiset

Pyhä Henki koskettaa vaikka soutuveneessä – katso myös muut lukijoiden kesäkuvat

Vedenpyhitys soutuveneessä, rivakkaa talkootyötä ja rakkaita pyhäköitä – tällaisia kesäkuvia ja tunnelmia Aamun Koiton lukijat halusivat jakaa kanssamme.
23.08.2021 - 14:51 | Teksti: Aamun Koiton lukijat, Susanna Somppi | Kuva: Aamun Koiton lukijat, pääkuva: Valtteri Salo
Kimmo Harju tarttui airoihin, kun isä Pekka Helakallio toimitti vedenpyhityksen Alajärven rannalla

Aamun Koitto pyysi lukijoitaan lähettämään itse ottamiaan, suomalaiseen ortodoksisuuteen liittyviä kuvia toimitukseen, jotta niitä voitaisiin julkaista muidenkin iloksi.

Kuvia ropsahtelikin sähköpostiin kuin kesäisiä sadepisaroita ikään – ja bonuksena saapui myös pari lukijoiden omaa tekstiä, jotka julkaistaan tässä jutussa.

Valtteri Salo lähetti tunnelmallisen kuvauksen vedenpyhityksestä Alajärven pikkujärven rannalla. Kesäisen harras, lähes käsinkosketeltava tunnelma on aistittavissa niin hänen kuvansa kuin tekstinsäkin kautta.

Salo kuvailee tapahtumia seuraavasti:

– Rannalle on kokoontunut noin kaksikymmentä ihmistä ja viisi koiraa. Taivas on pilvessä, mutta ei sada. Suomen kesä on parhaimmillaan. Isä Pekka Helakallio seisoo puuveneessä, ja yksi paikalle saapuneista on päässyt soutajaksi. Ilmassa on myönteistä uteliaisuutta.

Käy ilmi, että isä Pekka on toimittamassa vedenpyhitystä.

– Melkein kaikille tilanne on uusi. Ihmiset ovat hiljentyneet, ja isä Pekka kertoo, että tänään siunataan uuden saunarakennuksen perusta, talon asukkaat, koirat, kissat ja autot.

– Isä Pekka kuljettaa ihmiset rukouksen maailmaan, ja Raamatun teksti vie heidät Betesdan lammikolle, jossa yksi parantuu.

– Lopulta risti koskettaa vettä. Isä Pekka nousee veneestä, ja pyhitetty vesi tuo siunauksen. Pisarat lentävät ilmassa, ja vihmominen synnyttää ihmisissä iloa. Jotkut ovat varanneet matkaan tyhjän pullon pyhitettyä vettä varten. Lopuksi joukko kokoontuu yhteiselle aterialle. Puheensorina täyttää pihan. Äskeinen kokemus puhuttaa vielä hetken. Kuulumisia vaihdetaan ja uusia tuttavuuksia syntyy.

Taustalla tuore liittyminen

Valtteri Salo valottaa vedenpyhityksen taustoja. Hänen mukaansa edellä mainitun talon isäntä liittyi Suomen ortodoksiseen kirkkoon vajaa vuosi sitten.

– Isä Pekka on ollut usein vieraana talossa, ja useita tärkeitä keskusteluja on käyty pyöreän pöydän ääressä. Alkukesästä isä Pekka ehdotti, että hän voisi toimittaa vedenpyhityksen. Talon väki oli innoissaan ajatuksesta – olisihan vedenpyhitys ensimmäinen kerta Alajärven rannalla.

– Jännityksellä odotettiin, kuka saapuisi paikalle, riittäisikö tarjottavat, olisiko sää suosiollinen ja pysyisikö vene pystyssä, Salo kuvailee.

– Vaikka illan tunnelma oli juhlallinen, ihmisten kohtaaminen oli välitön ja lämmin. Läsnä oli ihmisiä eri kirkkokunnista, joten tilaisuus oli hyvin ekumeeninen. Sitä leimasi selvä yhteinen kokemus, jota moni osallistuja kuvasi seuraavilla sanoilla: "Läsnä oli Pyhän kosketus."

Pekka Jylänki Oulaisista lähetti kuvia Raahen Vihannin tsasounalta, missä talkooväki kunnosti paikkoja kesäkuun lopulla.

Talkootyöt menossa Raahen Vihannin tsasounalla 2021
Raahen Vihannin tsasounalla riitti monenlaista talkootyötä. Kuva: Pekka Jylänki

– Porttirakennelma sai sivuilleen kunnostetun, aiemmin hautausmaan polulla olleen portin, ja kaivokappelin risti vaihdettiin uuteen. Ikkunoiden kehykset ja pokat saivat uutta väriä pintaan, Jylänki kertoo.

– Talkoissa oli väkeä läheltä ja hiukan kauempaakin oman Oulun seurakunnan ja Kuopion seurakunnan Kalajokilaakson alueelta. Hommat hoituivat joutuisasti, kun tsasounan vastaava mestari Mauno oli laatinut hyvät työsuunnitelmat, tarvikkeet ja työkalut paikalle. Isännöitsijä Ulla piti huolen talkooväen muonituksesta ja kahvituksesta, Jylänki kehaisee, ja kiittelee niin talkoolaisia kuin huoltajiakin.

Hangon kirkko
Hangon Pyhien apostolienvertaisten Vladimir Kiovalaisen ja Magdalan Marian kirkko Tomi Parkkosen kuvaamana.

Upeita pyhäkkökuvia

Pääosa kesän kuvasadosta koostui lukijoiden ottamista pyhäkköjen kuvista. Ne julkaistaan tämän jutun kuvituksena ja/tai Aamun Koiton printtiversiossa, josta seuraava ilmestyy 17.9.2021.

Lukijat voivat edelleenkin lähettää kuviaan osoitteeseen: aamunkoitto@ort.fi. Kuvia julkaistaan joko verkko- tai printtilehdessä tai molemmissa.

Kuvat voivat esittää paitsi rakasta pyhäkköä, myös esimerkiksi praasniekkaa tai mitä tahansa muutakin ortodoksisuuteen liittyvää tapahtumaa. Jos kuvissa näkyy henkilöitä, on heiltä kuitenkin ensin kysyttävä suostumus paitsi kuvaamiseen, myös siihen, että heidän kuvansa mahdollisesti julkaistaan Aamun Koitossa. Laitathan kuvasi oheen tiedot siitä, mitä tai ketä kuva esittää, missä ja milloin kuva on otettu sekä kuvaajan tiedot.

Pyhän Aleksanteri Nevskin ja pyhä Nikolaoksen kirkko Tampereella
Maarit Heikkinen kuvasi Tampereella Pyhän Aleksanterin Nevsin ja pyhän Nikolauksen kirkon.

Pyhän Nikolaoksen katedraali Kuopiossa
Maria Hovin kuva Pyhän Nikolaoksen katedraalista Kuopiossa.
​​​​​

Kristuksen taivaaseenastumisen kirkon Varkaudessa.
Jimi Korkala kuvasi Kristuksen taivaaseenastumisen kirkon Varkaudessa.

Pääkuva ylhäällä: Kimmo Harju tarttui airoihin, kun isä Pekka Helakallio toimitti vedenpyhityksen Alajärven rannalla. Kuva: Valtteri Salo

Pyhän Nikolaoksen katedraali Kuopiossa
Pyhän Nikolaoksen katedraali Kuopiossa oli suosittu kuva-aihe. Kuva: Päivi Tiainen

Pyhän Nikolaoksen katedraali Kuopiossa
Markku Oikarinen kuvasi niin ikään Pyhän Nikolaoksen katedraalin Kuopiossa.