Praasniekka Tikkurilassa keväällä 2019
Ajassa

Praasniekkakesä on avattu – näillä pääset alkuun!

Oman seurakunnan juhlien lisäksi kannattaa harkita pyhiinvaellusta myös kauempana vietettäviin praasniekkoihin.
| Teksti: Maria Hattunen | Kuva: Tiina Ryynänen
Praasniekka Tikkurilassa keväällä 2019

Jokainen ortodoksinen kirkko tai rukoushuone on pyhitetty tietylle kirkkovuodessa muistettavalle pyhälle tai kirkolliselle juhlalle, jonka muistopäivänä vietetään pyhäkön temppelijuhlaa. Praasniekka eli temppelijuhla on pyhäkön ja samalla koko seurakunnan tai luostarin juhlapäivä.

Praasniekkoja vietetään myös talvikuukausina, mutta kesä on Suomessa praasniekkaväen juhla-aikaa. Helatorstain (18.5.) ja Pokrovan (1.10) välille sijoittuu useita kymmeniä temppelijuhlia – mahtuupa kesään myös päiviä, jolloin kymmenessäkin pyhäkössä eri puolilla maata vietetään praasniekkaa yhtaikaa. Seurakuntien omien pyhäköiden lisäksi praasniekkoja juhlitaan myös yksityisten omistamissa pyhäköissä. 

Oman seurakunnan juhlien lisäksi kannattaa harkita pyhiinvaellusta myös kauempana vietettäviin praasniekkoihin. Erityisen juhlavia praasniekkoja on tänä kesänä luvassa muun muassa 130-vuotisjuhlaansa viettävässä Joensuun seurakunnassa sekä Lintulan luostarissa, jonka pääpyhäkkö täyttää helluntaina 50 vuotta. Tämä praasniekkaliturgia myös radioidaan (Yle Radio 1 28.5. klo 11).

Praasniekkaan liittyy tavallisesti edellisenä päivänä toimitettava vigilia tai ehtoopalvelus. Varsinaisena juhlapäivänä toimitetaan liturgia ja usein myös vedenpyhitys joko pyhäkössä tai lähellä sijaitsevan luonnonveden ääressä. Juhlaan voi liittyä myös haudoilla toimitettava litania ja/tai ristisaatto – yhteistä ateriaa ja juhlaohjelmaa unohtamatta.

Huomaa kuitenkin, että jos varsinainen juhlapäivä osuu arkipäivälle, praasniekkapalvelukset voidaan toimittaa lähimpänä viikonloppuna tai muuna sopivana päivänä. Varsinkin pitkän matkan takaa praasniekoille matkustavien on siis syytä olla tarkkana päivämäärien kanssa ja tarkistaa aikataulu vielä kertaalleen asianomaisen seurakunnan tai luostarin omista tiedotteista (esimerkiksi www- tai Facebook-sivuilta). 

Oheiseen listaan on koottu ne toukokuun juhla- ja muistopäivät, joihin sijoittuu yhden tai useamman pyhäkön temppelijuhla. Pyhäkön nimen yhteydessä on mainittu sen katuosoite sekä paikkakunta ja seurakunta, jonka alueella sijaitsevasta pyhäköstä on kysymys. Pyhäkkötietojen perässä on tieto praasniekkaan liittyvistä jumalanpalveluksista seurakuntien ja yksityisten pyhäkköjen omistajien ilmoitusten mukaisesti.

La 27.5. Pyhä Johannes Venäläinen

  • Pyhän Johannes Venäläisen tsasouna (Nopanperäntie 586, Viljakkala, Tampereen seurakunta, yksityinen pyhäkkö). Liturgia lauantaina 27.5. klo 9.30 alkaen. Palveluksen jälkeen kahvit navetan vintillä.
  • Pyhän Johanneksen leirikeskus (Säynelampi, Syvälahdentie 7, Taipaleen seurakunta). Perjantaina 26.5. klo 18 pieni ehtoopalvelus ja vedenpyhitys. Samana iltana kello 22 alkaen kokoöinen jumalanpalvelus, joka päättyy liturgiaan.

Su 28.5. Helluntai, Pyhän Kolminaisuuden päivä

  • Pyhän Kolminaisuuden luostari (Lintula, Honkasalontie 3, Palokki, Heinävesi). Vedenpyhitys klo 8.30, III hetki ja piispallinen liturgia klo 9, liturgian jälkeen ristisaatto. Kenttälounas ja kahvit lammen rannalla, juhlaohjelmaa klo 12.30 alkaen. Helluntain polvirukoukset kirkossa klo 14.
  • Pyhän Kolminaisuuden katedraali (Torikatu 74, Oulu, Pohjois-Suomen seurakunta). Perjantaina 26.5. klo 16 muistolitaniat pappien haudoilla, Intiön hautausmaan vanha puoli (kokoontuminen vanhalla kappelilla klo 15.45) ja Oulujoen hautausmaalla ortodoksisilla haudoilla klo 17 alkaen. Lauantaina 27.5. klo 14 ristisaatto ja vedenpyhitys Torinrannassa ja vigilia kirkossa klo 17. Sunnuntaina 28.5. praasniekkaliturgia klo 10 ja yhteinen juhlalounas.
  • Pyhän Kolminaisuuden kirkko (Unioninkatu 31, Helsinki, Helsingin seurakunta). Vigilia lauantaina 27.5. klo 17, liturgia sunnuntaina klo 9.
  • Pyhän Kolminaisuuden kirkko (Harjukatu 5, Lahti, Helsingin seurakunta). Lauantaina 27.5. vigilia klo 17, sunnuntaina klo 9.30 alkaen liturgia, vedenpyhitys ja ristisaatto kirkon ympäri.
  • Pyhän Kolminaisuuden ja pyhän Trifon Petsamolaisen kirkko (Siikajärventie 64 A, Nellim, Lapin kappeliseurakunta). Lauantaina 27.5. vigilia klo 18, sunnuntaina vedenpyhitys ja liturgia klo 9.30.
  • Pyhän Kolminaisuuden ja Pyhän Nektarios Eginalaisen kirkko (Valamontie 4, Kitee, Joensuun seurakunta). Lauantaina 27.5. vigilia klo 17, sunnuntaina liturgia ja vedenpyhitys klo 10.
  • Pyhän Kolminaisuuden tsasouna (Alapitkäntie 14, Alapitkä, Kuopion seurakunta). Lauantaina 27.5. vigilia klo 17, sunnuntaina klo 9.30 alkaen vedenpyhitys, liturgia ja polvirukoukset.

Ma 29.5. Pyhän Hengen päivä

Pyhän Hengen kirkko (Kirkkopolku 3, Outokumpu, Taipaleen seurakunta). Sunnuntaina 28.5. klo 18 ehtoopalvelus ja polvirukoukset, maanantaina 29.5. klo 9 liturgia, vedenpyhitys ja ristisaatto.

Juttu on julkaistu alun perin Suomen ortodoksisen kirkon verkkosivuilla.

Kuvituskuva ylhäällä: Tikkurilan pyhäkön praasniekka vuonna 2019.