Varastetun käsiristin tyhjä rasia
Ajassa

Ortodoksista esineistöä varkaiden käsiin Helsingissä

Kirkko vetoaa murron tekijöihin, jotta nämä palauttaisivat anastamansa esineet.
27.09.2023 - 11:42 | Teksti: Suomen ortodoksinen kirkko | Kuva: Vlada Wahlstén
Varastetun käsiristin tyhjä rasia

Unioninkadulla sijaitseviin Helsingin ortodoksisen seurakunnan nuorisotiloihin ja Helsingin ortodoksisen hiippakunnan pukuvarastoon on murtauduttu 23.–24.9. välisenä aikana. 

Murto havaittiin seurakunnassa maanantaiaamuna 25. syyskuuta ja siitä tehtiin välittömästi rikosilmoitus.

Nuorisotiloissa oli rikottu ovia ja tilasta oli viety yksi kaiutin. Jääkaapista ja pakastimesta oli kerätty myös ruokaa, joka oli kuitenkin jätetty lattialle.

Helsingin hiippakunnan pukuvarastosta vietiin yksi mikrofoni sekä huomattava määrä kirkollista esineistöä, jonka arvoa on vaikea mitata yksin rahassa. Varkaat veivät mukanaan seuraavat inventoidut esineet:

Kaksi vanhaa käsiristiä (toinen näistä on oheisessa kuvassa Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen kädessä)
Vanha kaularisti
Messinkinen vedenpyhitysastia
Papiston kaularistejä (papeille myönnettäviä hopea-, kulta- ja koruristejä)
Dikiri ja trikiri (jumalanpalveluksessa käytettäviä piispan kynttelikköjä)
Ehtoolliskalusto
Piispan kokoontaitettavia matkasauvoja ja piispansauvoja

Varastettujen esineiden myyntiyritysten varalta kirkko toivoo kaikilta antiikin ja vanhan esineistön parissa työskenteleviltä erityistä valppautta. Samalla kirkko uskoo, että asiantuntijat tunnistavat esineet vaivatta kirkolle kuuluviksi.

Kirkko vetoaa myös murron tekijöihin: Esineiden myynti on niiden rahallisesta arvosta huolimatta hyvin vaikeaa. Tehkää palvelus myös itsellenne ja palauttakaa varastamanne esineet esimerkiksi Uspenskin katedraaliin (Kanavakatu 1) sen aukioloaikojen puitteissa. Esineiden tarkasta sijainnista voi lähettää myös teksti- tai ääniviestin esimerkiksi numeroon 040 4819240. 

Helsingin ortodoksinen hiippakunta ja Helsingin ortodoksinen seurakunta tekevät yhteistyötä poliisin kanssa tapauksen selvittämiseksi. Turvatoimia Unioninkadun kiinteistössä tullaan myös tehostamaan.