Kristuksen_patsaan_hahmo_pilvien_yläpuolella
Ajassa

Näin Raamattu kertoo hetkestä, jolloin Kristus astui taivaaseen

Merkittävää tapahtumaa kuvataan muun muassa Apostolien teoissa.
16.05.2021 - 11:48 | Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Pete Linforth/Pixabay

Kristuksen taivaaseen astumisen muistopäivää kutsutaan Suomessa helatorstaiksi. Päivän nimi on johdettavissa ruotsin kielen sanasta helg eli pyhä, ja helatorstaita vietetään neljäkymmentä päivää pääsiäisen jälkeen. Merkittävästä tapahtumasta löytyy muutamia kuvauksia Raamastussa.

Apostolien teoissa kuvataan Kristuksen taivaaseen astumista seuraavasti: 

”Niin he ollessansa koolla kysyivät häneltä sanoen: ´Herra, tälläkö ajalla sinä jälleen rakennat Israelille valtakunnan?´ Hän sanoi heille: ´Ei ole teidän asianne tietää aikoja eikä hetkiä, jotka Isä oman valtansa voimalla on asettanut, vaan, kun Pyhä Henki tulee teihin, niin te saatte voiman, ja te tulette olemaan minun todistajani sekä Jerusalemissa että koko Juudeassa ja Samariassa ja aina maan ääriin saakka´. Kun hän oli tämän sanonut, kohotettiin hänet ylös heidän nähtensä, ja pilvi vei hänet pois heidän näkyvistään. Ja kun he katselivat taivaalle hänen mennessään, niin katso, heidän tykönänsä seisoi kaksi miestä valkeissa vaatteissa; ja nämä sanoivat: "Galilean miehet, mitä te seisotte ja katsotte taivaalle? Tämä Jeesus, joka otettiin teiltä ylös taivaaseen, on tuleva samalla tavalla, kuin te näitte hänen taivaaseen menevän." (Apt. 1:6-11.)

Helatorstain tapahtumista kerrotaan myös muualla Raamatussa. Markuksen ja Luukkaan evankeliumeissa helatorstain tapahtumista löytyvät vain lyhyehköt maininnat:

”Kun Herra Jeesus oli puhunut heille tämän, hänet otettiin ylös taivaaseen ja hän istuutui Jumalan oikealle puolelle.” (Mark. 16:19)

Luukkaan kuvaus on seuraavanlainen:

”Jeesus vei opetuslapset ulos kaupungista, lähelle Betaniaa, ja siellä hän kohotti kätensä ja siunasi heidät. Siunatessaan hän erkani heistä, ja hänet otettiin ylös taivaaseen. He kumartuivat maahan asti ja osoittivat hänelle kunnioitustaan, ja sitten he riemua täynnä palasivat Jerusalemiin.” (Luuk. 24:50-52)

Sen sijaan Johanneksen evankeliumissa Jeesus kertoo tulevasta Magdalan Marialle heti ylösnousemisensa jälkeen:

”Jeesus sanoi: "Älä koske minuun. Minä en vielä ole noussut Isän luo. Mene sinä viemään sanaa veljilleni ja sano heille, että minä nousen oman Isäni ja teidän Isänne luo, oman Jumalani ja teidän Jumalanne luo." (Joh. 20:17)

Voidaan ajatella, että Kristus oli valmistanut opetuslapsiaan tulevaa kirkon aikaa varten 40 päivän ajan. Helatorstain tapahtumat taas valmistelivat opetuslapsia apostolista tehtävään, joka huipentui helluntaina, jolloin Pyhä Henki laskeutui apostolien päälle. Vaikka Kristus lähti pois ajallisen maailman todellisuudesta, Hän lupasi opetuslapsilleen: “Minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti” (Matt. 28:20).

Lähteet: Suomen ortodoksinen kirkko, Ortodoksi.net