Ajassa

Kirkolliskokous alkaa maanantaina – seuraa verkossa, millaisia päätöksiä sinua koskettavista asioista tehdään

Kirkolliskokouksen täysistunnot ovat julkisia, ja niitä voi seurata verkossa. Myös Aamun Koitto on paikalla poimimassa kiinnostavia puheenaiheita ja kommentteja.
| Teksti: Susanna Somppi, Maria Hattunen | Kuva: Suomen ortodoksinen kirkko
Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokous Valamon luostarissa 2019

Kirkolliskokous alkaa maanantaina 22.11. Valamon luostarissa. Kirkolliskokous on kutsuttu koolle aina 25.11. saakka. Kirkollishallitus on vahvistanut kirkolliskokouksen asialistan, jonka kohdista suuri mielenkiinto suuntautuu mahdolliseen apulaispiispan vaaliin.

Kirkolliskokouksen täysistunnot ovat julkisia, jos kohta tiistaina järjestetään yksi suljettu täysistunto, jossa käsitellään apulaispiispan ehdokasasettelua. Täysistunnot striimataan kirkon omalle YouTube -kanavalle, ja niitä voi seurata myös ort.fi-sivuston kautta. Myös Aamun Koitto on paikalla poimimassa kiinnostavia puheenaiheita.

Mahdollisen apulaispiispanvaalin ehdokasasettelun tekee piispainkokous. Mahdollinen vaali on määrä toimittaa torstaina 25.11. klo 09:00 alkavan liturgian jälkeen. Kyseessä on suljettu lippuäänestys, ja äänioikeus on ainoastaan kirkolliskokouksen jäsenillä. Vaalin tulos julkistetaan välittömästi kirkon ort.fi-verkkosivuilla.

Kokous alkaa rukouspalveluksella Valamon luostarin pääkirkossa maanantaina 22.11. kello 12, ja ensimmäinen täysistunto alkaa luostarin kulttuurikeskuksen salissa kello 13. Luostarin kulttuurikeskuksen salissa pidettäviin täysistuntoihin on pääosin vapaa pääsy, kun taas valiokuntatyöskentely tapahtuu suljetuin ovin.

Budjetti määrää toiminnan

Kirkolliskokouksessa määriteltävä budjetti antaa kehykset kaikelle toiminnalle vuonna 2022. Kirkolliskokous on kirkkomme ylin päättävä elin, missä maallikot ja papisto pohtivat yhdessä, mihin rahaa kohdennetaan.

Käsiteltäväksi tulee lukuisia tärkeitä teemoja, kuten kirkon kasvatuksen ja opetuksen verkkosivusto, toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2022–2024 ja digiviestinnän kehittäminen.

Painavan aihepiirin muodostaa niin ikään toimintaohjeen laatiminen lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tai aikuiseen kohdistuvan seksuaalisen häirinnän estämiseksi. Ohje on ajateltu noudatettavaksi mahdollisissa hyväksikäyttö- ja häirintäepäilyissä niin seurakunnissa kuin kirkon keskushallinnossakin.

Asialistalle on kirjattu myös seurakuntien laissa mainittujen julkisten asiakirjojen esilläpito sekä tietojen luovutus, hiippakuntarajojen muuttaminen, pysyvän kirkkokalenterityöryhmän asettaminen sekä kirkon yhteinen lasten- ja nuortenlehti. Ajankohtainen aihe on niin ikään koltansaamenkielisten liturgisten tekstien ja Raamatun tekstien kääntäminen.

Kirkolliskokouksen itseoikeutettuja jäseniä ovat Suomen ortodoksisen kirkon piispat: Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni ja Oulun metropoliitta Elia. Lisäksi kirkolliskokouksen jäseniä ovat vaalilla valitut 18 maallikoiden, 11 papiston ja kolme kanttoreiden edustajaa.

 

Pääkuva ylhäällä: Kirkolliskokous kokoontui Valamon luostarissa viimeksi syksyllä 2019. Viime vuonna kirkolliskokous järjestettiin etäyhteyksin koronapandemian takia.