Ikonimaalari Jyrki Pouta Ylienkeli Mikaelin kirkossa Mikkelissä
Ajassa

Jaakob painii ja ylienkeli Mikael tekee ihmeensä uusissa seinämaalauksissa

Ikonimaalari Petros Sasakin aloittamaa työtä jatketaan yhä Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkossa Mikkelissä.
05.07.2021 - 16:15 | Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Kaj Appelberg

Helteistä huolimatta uudet seinämaalaukset ovat edenneet Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkossa Mikkelissä. Maalaustelineillä ovat huhkineet Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni ja ikonimaalari Jyrki Pouta. Tämän kesän maalausaiheita ovat olleet Jaakobin paini ja ylienkeli Mikaelin ihme Fryygiassa.

Nykyisen ikonostaasin ja alttarin apsiksen freskon on vuonna 1990-1991 suunnitellut ja ikonit maalannut Petros Sasaki. Seinämaalauksia ovat vuonna 2018 tapahtuneen tulipalon jälkeen jatkaneet nykyiset seinämaalausten tekijät.

Alkuperäisen ikonostaasin maalasi taiteilija Veikko Marttinen, joka laati aikoinaan myös punatiilestä rakennetun pyhäkön sisustussuunnitelman. Tuolloin jalopuisen ikonostaasin valmisti puuseppämestari Valtter Kisonen Kuopiosta.

Ikonimaalari Jyrki Pouta
Ikonimaalari Jyrki Pouta vaahterasta veistetyn ikonostaasin edustalla.

Muutoksia matkan varrella

Ylienkeli Mikaelin kirkon sisätilat ovat siis muuttuneet vuosien varrella merkittävästi. Uuden ikonostaasin on veistänyt vaahterasta pieksämäkeläinen veistomestari Martti Lehtoaho. Kuninkaanovien yläpuolella on vanhan Käkisalmen ortodoksisen kirkon kuninkaan ovi, jonka kirkkoherra Pekka Jyrkinen löysi kirkon ullakolta. Sen kunnosti Martti Lehtoaho, ja kultauksen suoritti helsinkiläinen konservointiliike.

Kirkko on saanut vuosien varrella paljon lahjoituksia, kuten kattokruunun, kirkon isännöitsijän pöydän – ja jo mainitun kuninkaan oven kultauksen. Lahjoittajilta ovat peräisin myös monet ikonit, liturgiset tekstiilit ja puvut, käspaikat ja tärkeät sakraaliesineet sekä varat niiden kunnostukseen.

Metropoliitta Arseni maalaustelineillä Pyhän Ylienkeli Mikaelin kirkossa Mikkelissä
Metropoliitta Arseni on edistänyt Pyhän Ylienkeli Mikaelin kirkon seinämaalauksia jo monena kesänä. Valmistumassa oleva maalaus on Jaakobin paini. Alemmissa kuvissa olevat seinämaalaukset ovat aiempien vuosien satoa.

Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkko on rakennettu vuonna 1957, ja sen vihki seuraavan vuoden kesäkuussa käyttöön apulaispiispa Paavali avustajinaan kirkkoherrat Aleksanteri Gaurilow, Olavi Petsalo, Leo Merras, Vilho Hokkinen ja Aleksanteri Olanto.

Alkuperäiseen rakennusurakkaan sisältyi myös erillinen virkatalo sekä 26-metrinen kellotorni.

 

 

Seinämaalaus Pyhän Ylienkeli Mikaelin kirkossa

Seinämaalaus Pyhän Ylienkeli Mikaelin kirkossa

Seinämaalaus Pyhän Ylienkeli Mikaelin kirkossa

Pääkuvassa: ikonimaalari Jyrki Pouta.

Lähteet: Suomen ortodoksinen kirkko, Saimaan ortodoksinen seurakunta