Arkkipiispa_Leo_avaa_kirkkolaulupäivät_Joensuun_Pyhän_Nikolaoksen_kirkossa
Ajassa

Arkkipiispa Leo lähti taas tien päälle: ”Tätä on kovasti odotettu”

Vaikka kaikkia rajoituksia ei vielä voida purkaa, kirkkomme otti jälleen yhden askeleen kohti normaalia – ja kirkkomme päämies kohti pitkän odotuksensa päättymistä.
28.05.2021 - 18:11 | Teksti: Maria Hattunen | Kuva: Markus Hänninen

Kirkkolaulupäivät perjantaina Joensuussa avannut Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo osallistuu kesällä moniin Helsingin hiippakunnan merkkitapahtumiin. Kirkkolaulupäivät järjestetään etäyhteyksin, mutta avajaisissa oli sentään koolla pieni joukko tapahtuman järjestäjiä. Myös arkkipiispa Leo osallistui tilaisuuteen Joensuun Pyhän Nikolaoksen kirkossa.

”Iloitsen tietysti siitä, että tapahtuma etkoineen on osattu viedä verkkoon kaikkien koettavaksi. Samalla olen valtavan iloinen siitä, että voimme kuitenkin kokoontua edes jossain määrin yhteen ja tavata ihan kasvokkain. Onhan tätä jo kovasti odotettu”, toteaa arkkipiispa Leo.

Joensuusta arkkipiispa ottaa suunnan kohti Helsinkiä ja Lohjaa, jossa vietetään viikonloppuna Kaikkien pyhien tsasounan 25-vuotispraasniekkaa.

Arkkipiispa_Leo_puhuu_kirkkolaulupäivien_avajaisissa_Joensuussa
Kirkkolaulupäivien avajaisissa oli koolla pieni joukko tapahtuman järjestäjiä. Myös arkkipiispa Leo osallistui tilaisuuteen Joensuun Pyhän Nikolaoksen kirkossa. Kuva: Markus Hänninen

Suuria juhlia tulossa

”Helsingin hiippakunnassa on tänä kesänä monta juhlan aihetta. Jo ennen kesäkuun puoliväliä saan olla mukana Hangossa vihkimässä käyttöön uutta seurakuntasalia. Elokuussa toimitan ainakin televisioitavan praasniekkaliturgian Uspenskin katedraalissa ja vihin remontoidun Hämeenlinnan kirkon uudelleen käyttöön. Syyskuun alussa juhlimme Turussa Pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkon 175-vuotisjuhlaa ja lokakuussa vielä Raumalla sijaitsevan Pyhän Nikolaoksen rukoushuoneen 60-vuotisjuhlaa. Nämä tulevat nyt mieleen ensimmäisenä.”

Korona-aikana arkkipiispa on pitänyt tiiviisti yhteyttä hiippakuntansa seurakuntiin niin ilojen kuin surujenkin kohdalla. ”Nyt uskallan kuitenkin toivoa, että voin jo kesäaikana tavata enemmän myös seurakuntalaisia. Niitä kohtaamisia on ollut kovasti ikävä viimeksi kuluneen vuoden aikana", arkkipiispa Leo sanoo.

Arkkipiispa on yleisesti ottaen kiitollinen siitä, että epidemialta suojautuminen on otettu seurakunnissa vakavasti ja annettuja ohjeita on noudatettu. 

”Tiedän kuitenkin, että paikoin on esiintynyt suorastaan vastuutontakin käytöstä. Sitä en voi ymmärtää. Riskit ovat kuitenkin ilmeiset ja kaikkien tiedossa.”

Kaikkien rajoitusten purkamiseen ei ole arkkipiispa Leon mukaan vielä mitään mahdollisuutta.

”Meidän on edelleen tiedostettava, että vaara ei ole vielä ohi. Vaikka epidemiatilanne on kehittynyt hyvään suuntaan, meidän on edelleen oltava hyvin huolellisia ja kärsivällisiä. Esimerkiksi ehtoollisenjakokäytäntöön ei ole vielä syytä tehdä mitään muutoksia.”